Κανένα νέο μέτρο από Κομισιόν για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Απογοητευτική ήταν η απάντηση της Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά και την Επιχειρηματικότητα, Ε. Μπιενκόβσκας, στις ερωτήσεις που απέστειλε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης που χρειάζονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ο κος Συλικιώτης τόνισε πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη να προωθηθούν νέες πολιτικές για στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων ούτως ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να προστατευτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όπως εξήγησε, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος παραγωγής και λειτουργίας και στερούνται τα μέσα που απαιτούνται για πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

Ζήτησε λοιπόν από την Κομισιόν να απαντήσει εάν προτίθεται να προωθήσει νέα μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση που προσφέρουν τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης ρώτησε εάν θα προωθηθούν νέα προγράμματα στήριξης ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στην απάντησή της η Επίτροπος Μπιενκόβσκα υπογραμμίζει γενικά πως η Κομισιόν έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για υποστήριξη των ΜμΕ και ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Καμία συγκεκριμένη απάντηση όμως δεν δίνεται στα ερωτήματα του κου Συλικιώτη. Γίνεται μονάχα μια γενική αναφορά στα υφιστάμενα προγράμματα και αναφέρεται αόριστα πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να υποστηρίζει συστηματικά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Όσον αφορά δε τις ΜμΕς η Επίτροπος υποστηρίζει πως θα στηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται από την ίδια την ανακοίνωση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για στήριξη των ΜμΕ. Αντιθέτως είναι ορατός ο κίνδυνος να περιθωριοποιηθούν περαιτέρω καθώς αυτό που επιδιώκεται είναι μια σειρά επενδυτικών προτάσεων που το μόνο που θα επιφέρουν είναι περισσότερα κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy