Κανένα σχολείο να μην κλείσει

Του Άνθιμου Καρώ*

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε μετά από οδηγίες της Παγκόσμιας Τράπεζας να προχωρήσει σε μια σειρά από περικοπές στην παιδεία. Στα πλαίσια των αποφάσεων αυτών προχωρεί και στο σταδιακό κλείσιμο του Λυκείου Κύκκου στην Πάφο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της πόλης μας, το οποίο εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί χιλιάδες μαθητές που ζουν στο κέντρο και την περιφέρεια της Πάφου.

Η απόφαση για κλείσιμο του σχολείου λήφθηκε αυθαίρετα χωρίς να ερωτηθεί ουσιαστικά κανένας από τους εμπλεκόμενους, ούτε οι συμμαθητές μας ούτε και οι γονείς τους. Η κυβέρνηση απλά ανακοίνωσε την απόφαση χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Εμείς σαν μαθητές, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε με το κλείσιμο κανενός σχολείου.

Το κλείσιμο των σχολείων δεν λύνει κανένα οικονομικό πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία και τις οικογένειες μας. Στο σημείο αυτό προειδοποιούμε όλους τους μαθητές της Κύπρου , ότι για την Παγκόσμια Τράπεζα και την Κυβέρνηση το κλείσιμο του Λυκείου Κύκκου ήταν μόνο η αρχή. Είναι φανερό ότι ακολουθούν σειρά μέτρων που σχετίζονται με την παιδεία και είναι εις βάρος των μαθητών.

Είναι η αναστολή εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η επιβολή κομίστρων στις σχολικές διαδρομές, η εισαγωγή κριτηρίων εισδοχής στις Τεχνικές Σχολές, οι σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στα Δημόσια Πανεπιστήμια κ.α.

Η αποχή από τα μαθήματα που έγινε από την ΠΣΕΜ πριν από μερικές βδομάδες ενάντια στις αντινεανικές πολιτικές της Τρόικας και της Κυβέρνησης σε σχέση με την παιδεία, ήταν το πρώτο μέτρο αντίδρασης μας. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει δεύτερες σκέψεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, θα επανέλθουμε με νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τις περικοπές, το κλείσιμο σχολείων και την αύξηση των μαθητών ανά τάξη. Μόνο αν επενδύσουμε στη νέα γενιά θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

*Μέλος Γραμματείας ΕΣΕΜ Πάφου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy