Κανένα στοιχείο δεν συνδέει την 29χρονη με το περιστατικό κλοπής χαμ-μακαρονιών

5 χρόνια εκκρεμεί η αίτηση για άσυλο από μέρους της 29χρονης που κρατήθηκε για 2 μέρες για την κλοπή μιας συσκευασίας χαμ και ενός ταψιού με μακαρόνια.

Όπως κατήγγειλε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να την συνδέουν με το περιστατικό.

Η ίδια μάλιστα δήλωσε ότι δεν έκανε την κλοπή αλλά αυτό αποσιωπήθηκε από όλους.

Ο κύριος Πολυκάρπου επέκρινε επίσης τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας γιατί λειτούργησαν ως νεροκουβαλητές της αστυνομίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το γραφείο ευημερίας έπρεπε να πείσει την αστυνομία να μην συλλάβει την γυναίκα γιατί αυτό δεν ήταν προς όφελος του 5χρονου παιδιού της.

Ο κύριος Πολυκάρπου είπε επίσης ότι η 29χρονη εργαζόταν αλλά απολύθηκε παράνομα από τον εργοδότη της και δεν γνώριζε ότι μπορεί να προστατευτεί από το εργατικό δίκαιο.

 

 

Στην υπόθεση της γυναίκας πρόσφυγα που τέθηκε υπό κράτηση για κλοπή μακαρονιών και χαμ αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΚΙΣΑ.

Η οργάνωση αναφέρεται στην ιστορία της γυναίκας, η οποία ήρθε στην Κύπρο πριν από περισσότερο από 5 χρόνια με άδεια εργασίας, φεύγοντας από τη χώρα της από φόβο ότι η οικογένεια της θα τη σκότωνε επειδή τους «ατίμασε» αφού έμεινε έγκυος εκτός γάμου. Ακολούθησε, σύμφωνα με την ΚΙΣΑ απόλυση της λόγω εγκυμοσύνης, σύλληψη για απέλαση, κράτηση στη Μεννόγια και υποβολή αίτησης ασύλου.

Στα 4 και πλέον χρόνια από την υποβολή της αίτησης ασύλου, η οποία εξακολουθεί να εκκρεμεί, η γυναίκα, προστίθεται, δεν είχε λάβει τις υλικές συνθήκες υποδοχής ασύλου, τις οποίες το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει, ούτε και είχε αξιολογηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Προσφύγων Νόμου, κατά πόσο εμπίπτει στα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες υποδοχής, δεδομένου ότι ήταν γυναίκα μονογονέας η οποία επικαλείται φόβο δίωξης για λόγους φύλου.
Μόλις πέρσι, προστίθεται, η εν λόγω πρόσφυγας αποτάθηκε στην ΚΙΣΑ, η οποία διαμεσολάβησε προς τις αρμόδιες αρχές για παροχή των δικαιωμάτων της που της παραχωρήθηκαν για λίγους μήνες και αποτελούνταν από κουπόνια αξίας €225, εκ των οποίων €100 για ενοίκιο και €95 για «προσωπικά έξοδα», δηλαδή ηλεκτρισμό και νερό.  Τον Ιανουάριο 2018, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διέκοψαν την παροχή των υλικών συνθηκών υποδοχής «με τη δικαιολογία ότι είχε αρνηθεί να αναζητήσει εργασία όπως της είχαν πει», ενώ η εργασία που της προτάθηκε ήταν ολοήμερη και δημιουργείτο πρόβλημα φύλαξης του παιδιού της μετά το σχολείο. 
 
Αναφέρεται, επίσης, ότι το παιδί της δεν έχει καν πιστοποιητικό γέννησης επειδή η ίδια δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο που επιβάλλει η Επαρχιακή Διοίκηση σε περιπτώσεις καθυστέρησης εγγραφής γέννησης παιδιού και «οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αρνήθηκαν να καταβάλουν το τέλος για το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού». Έκτοτε, μέχρι και το περιστατικό, η γυναίκα και το παιδί της επιβιώνουν χωρίς οποιουσδήποτε πόρους.

Τέλος, η ΚΙΣΑ χαιρετίζοντας την αποφυλάκιση της μητέρας πρόσφυγα, καλεί το κράτος, μεταξύ άλλων, όπως τερματίσει τις πολιτικές, πρακτικές και ενέργειες που οδηγούν στη στοχοποίηση των μεταναστριών/ών και προσφύγων, αναθεωρήσει τις πολιτικές απασχόλησης και παροχής υλικών συνθηκών / κουπόνια για τους αιτητές ασύλου, ούτως ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. 

Η ΚΙΣΑ καλεί ιδιαίτερα την αστυνομία «όπως προχωρήσει άμεσα στην πλήρη διερεύνηση της καταγγελίας για την κλοπή, περιλαμβανόμενων και των κινήτρων του καταγγέλλοντα, τον οποίο η πρόσφυγας δεν γνωρίζει καθόλου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy