ΚΑΝΝΕΣ 70: Ψυχολογικό ερωτικό θρίλερ από Οζόν, αντιρατσιστικό πολιτικό θρίλερ από Ακίν

Προτελευταία σήμερα μέρα του διαγωνιστικού τμήματος του 70ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών, με την προβολή της γαλλικής ταινίας «L’amant double» του Φρανσουά Οζόν και της γερμανικής «In the Fade» του Τούρκου Φατίχ Ακίν, ενώ, με την αυριανή προβολή της αγγλικής ταινίας «You Were Never Really Here» («Στην πραγματικότητα δεν ήσουν ποτέ εδώ») της Λιν Ράμσεϊ, κλείνει η λίστα των ταινιών που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία του φεστιβάλ.

Μέρα σήμερα και του ετήσιου γεύματος που διοργανώνει για τους δημοσιογράφους o δήμος των Κανών στο κάστρο της πόλης και στο οποίο παρευρέθηκαν και όλα τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ. ΄Ενα ιστορικό κάστρο, αξίζει να σημειωθεί, στην κορφή της παλιάς πόλης, που έκτισαν τον 11ο αιώνα μοναχοί από τα νησιά Lerins και που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο.
 
Σ’ ένα ψυχολογικό θρίλερ, κάτι ανάμεσα στον Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, τον Ρόμαν Πολάνσκι και τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, στρέφεται ο Φρανσουά Οζόν στην ταινία του «L’amant double» («Ο διπλός εραστής»). Η ηρωίδα του, η Χλόη (στο ρόλο μια Μαρίν Βαχτ που θυμίζει τη Μία Φάροου στο «Μωρό της Ροζμαρί»), με τις ερωτικές φαντασιώσεις της γύρω από τον ψυχολόγο που αναλαμβάνει τη θεραπεία της και τον οποίο ερωτεύεται (φαντασιώσεις που μπλέκονται με μια δίδυμη αδερφή που πέθανε πριν γεννηθεί), κινείται σ’ ένα κλίμα ερωτικό, με σκηνές που αγγίζουν το soft porno (υπάρχει μάλιστα και μια σκηνή που δεν έχει παρουσιαστεί στον κινηματογράφο από την εποχή της Μέι Γουέστ στη Myra Breckinridge), όλα με ένα τρόπο που μόνο ο Οζόν ξέρει να φτιάχνει (φτάνει να θυμηθούμε το «Νέα και όμορφη» που γύρισε το 2013).
 
Οι επίκίνδυνες φαντασιώσεις της γυναίκας αρχίζουν όταν η Χλόη, που υποφέρει από ψυχοσωματικούς πόνους στην κοιλιά, αποφασίζει να επισκεφτεί ένα ψυχίατρο, τον Πολ Μέγιερ (Ζερεμί Ρνιέ). Συνάντηση που θα οδηγήσει σε ένα σφοδρό έρωτα, μέχρι που η Χλόη ανακαλύπτει πως ο Πολ έχει ένα δίδυμο αδερφό, τον Λουί (ρόλο που ερμηνεύει και πάλιν ο Ρενιέ), επίσης ψυχίατρο, γεγονός που ο Πολ κρατάει μυστικό. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Χλόη επισκέπτεται τον Λουί και αρχίζει μαζί του μια επικίνδυνη, θυελλώδη σεξουαλική σχέση.    
 
Ο Οζόν δείχνει να στρέφεται στον παλιό του εαυτό (εκείνο της περιόδου που μας έδωσε ταινίες όπως «Η πισίνα», «Κάτω από την άμμο», «Σατανικοί εραστές»), παραμένοντας ταυτόχρονα προκλητικός – η ταινία αρχίζει με μια γυναικολογική εξέταση που παρακολουθούμε σε μεγεθυντικό φακό και που ξαφνικά μετατρέπεται στο μάτι της ηρωίδας του. Πέρα όμως από τις τολμηρές ερωτικές σκηνές, ο Οζόν ξέρει να κρατάει το σασπένς και να δημιουργεί συνεχείς ανατροπές (μέχρι και στα τελευταία πλάνα), ενώ ελέγχει με σιγουριά το ρυθμό.
 
Σε ένα πολύ επίκαιρο θέμα, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, στρέφεται ο Φατίχ Ακίν στην ταινία του «In the Fade»: εκείνο μιας Γερμανίδας, που ο Τούρκος άντρας της και το παιδί της δολοφονούνται σε τρομοκρατική επίθεση νεοναζιστικής ομάδας, και η οποία, όταν η δικαιοσύνη απαλλάσσει τους ενόχους λόγω έλλειψης αρκετών στοιχείων, αποφασίζει να στραφεί σ’ ένα δικό της τρόπο εκδίκησης.

Η ταινία του Ακίν παρουσιάζεται ακριβώς σε μια περίοδο ανόδου των ακροδεξιών φασιστικών κομμάτων και της δολοφονικής δράσης των μελών τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα (στην ταινία ο σκηνοθέτης συνδυάζει το νεοναζιστικό ζευγάρι με μέλη της Χρυσής Αυγής, με τον γνωστό Κύπριο σκηνοθέτη Γιάννη Οικονόμου να ερμηνεύει τέλεια τον Χρυσαυγίτη που ψεύδεται στο δικαστήριο για να σώσει τους δυο εγκληματίες). 

Στο πρώτο μέρος – που είναι και το καλύτερο – παρακολουθούμε τις προσπάθειες της γυναίκας (μια πολύ καλή Νταϊάν Κρούγκερ) και του δικηγόρου της να ξεσκεπάσουν τους ενόχους στη δίκη που ακολουθεί, ενώ ο δικηγόρος του ζευγαριού των εγκληματιών αντιδρά, με τρόπο υπεροπτικό, για να αποδείξει την «αθωότητά» τους, με τη βοήθεια του Έλληνα Χρυσαυγίτη. Ο Ακίν ξέρει να κρατάει το σασπένς μέχρι το τέλος αν και, η λύση που δίνει στο δεύτερο μέρος, με τη γυναίκα να μετατρέπεται σε ερασιτέχνη ντετέκτιβ, αδυνατίζει κάπως την κορύφωση που περιμέναμε.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy