Κανονικά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «αντιτίθεται σθεναρά» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν και προτρέπει τους ιρακινούς κούρδους ηγέτες να αρχίσουν αντ’ αυτού διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, επανέλαβε την Τετάρτη 20/9 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ είναι ενάντια στην ανεξαρτησία των Κούρδων, επειδή δεν θέλουν να αποδυναμωθεί το Ιράκ, ένας από τους βασικούς συμμάχους τους στην καταπολέμηση του Iσλαμικού Κράτους.

Ενώ η ημέρα του δημοψηφίσματος πλησιάζει, μόνο το Ισραήλ έχει δηλώσει δημοσίως ότι τάσσεται ανοικτά υπέρ ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, στο όνομα των καλών σχέσεων μεταξύ των Κούρδων και των Εβραίων και με την ελπίδα να περιορίσει την επιρροή του Ιράν και του ακραίου ισλάμ, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Την ίδια στιγμή, ο Τ. Ερντογάν κλιμακώνει τις «προειδοποιήσεις» και απαιτεί την ακύρωση του δημοψηφίσματος. «Καλούμε την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε» για την ανεξαρτησία της περιοχής, υπογράμμισε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Αν αγνοήσει την καθαρή και αποφασιστική θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία που θα στερήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν τις ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα», απείλησε.

Η τουρκική προεδρία είχε ήδη προτρέψει τη 14η Σεπτεμβρίου τους ιρακινούς κούρδους να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν αυτό θα οδηγήσει στην «απομόνωση» της Αρμπίλ. Ο Ερντογάν εξάλλου γνωστοποίησε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει το θέμα αυτό.

Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου σε αυτή την περιοχή του βόρειου Ιράκ, που έχει εξασφαλίσει από το 1991 μια αυτονομία που διευρύνθηκε με τα χρόνια. Η Άγκυρα και οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν μια περίπλοκη σχέση. Οι εμπορικές ανταλλαγές τους ακμάζουν, αλλά η Τουρκία υψώνει συχνά τη φωνή της κι απορρίπτει κάθε σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Φοβάται, όπως και το Ιράν ότι το δημοψήφισμα θα προκαλέσει κινήσεις ανεξαρτησίας μεταξύ των δικών τους κουρδικών πληθυσμών. Η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν εκτιμάται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός ενδεχόμενου κουρδικού κράτους, κυρίως επειδή το Ιρακινό Κουρδιστάν αντλεί τα κύρια έσοδά του από την εξαγωγή του πετρελαίου που γίνεται μέσω ενός πετρελαιαγωγού που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Και η Σαουδική Αραβία έχει καλέσει τον Μασούντ Μπαρζανί, τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας προκειμένου να αποφευχθούν «νέες κρίσεις».

Το Ιράκ, από την πλευρά του, θεωρεί το συγκεκριμένο δημοψήφισμα αντισυνταγματικό και ένα προοίμιο για τη διάλυση της χώρας, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει η πρόσφατη απόφαση της Βαγδάτης να μειώσει τη χρηματοδότηση την ώρα που η κρίση επιτείνεται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τη σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος.

Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι μισθοί του δημοσίου έχουν μειωθεί απότομα από το 2014, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους δημόσιους υπαλλήλους, τους μαχητές Πεσμεργκά και τους δασκάλους.

Εντείνονται οι συντονισμένες πιέσεις και απειλές για «αντίμετρα»

Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ κάλεσαν σήμερα τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα διευκρινίζοντας πως, αν δεν ματαιωθεί, θα εξετάσουν από κοινού αντίμετρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συνεδρίασαν χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κατά τη συνεδρίασή τους επανέλαβαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα» στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Οι υπουργοί αποφάσισαν «να προτρέψουν την KRG (σ.σ.: τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν) να μην διεξαγάγει το δημοψήφισμα» και επέμειναν «στην ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η KRG να ματαιώσει» την ψηφοφορία.

Οι υπουργοί εξάλλου «συμφώνησαν να εξετάσουν συντονισμένα αντίμετρα» και υπογράμμισαν την προσήλωσή τους «στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σχεδόν το σύνολο των χωρών, με εξαίρεση το Ισραήλ, έχουν ταχθεί κατά της ψηφοφορίας αυτής.

Γιατί το Ιρακινό Κουρδιστάν θέλει ανεξαρτησία;

Οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ έχουν ήδη το δικό τους κοινοβούλιο, μπορούν να περάσουν τους δικούς τους νόμους και να έχουν τον έλεγχο σε τομείς όπως η εκπαίδευση.Γιατί λοιπόν θέλουν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα;

“Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν έχει παγώσει τα τελευταία δύο χρόνια και ο σημερινός πρόεδρος δεν έχει αποσυρθεί, παρόλο που θα έπρεπε», δήλωσε στο Eurnews ο Δρ Ζεϊνάπ Καγιά, ερευνητής στο Κέντρο Μέσης Ανατολής του London School of Economics. “Έτσι υπάρχει μια πολιτική κρίση.

Ο Μασούτ Μπαρζανί έχει χάσει κάποια αξιοπιστία, ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση στο Κουρδιστάν. Έτσι, πιέζοντας για ανεξαρτησία και η ιδέα της εθνικής ενότητας βοηθά τον Μπαρζάνι να κερδίσει κάποια αξιοπιστία επειδή ήταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της κουρδικής ανεξαρτησίας – η οικογένειά του αγωνίζεται για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι Κούρδοι πιστεύουν ότι είναι χειρότερα στο Ιράκ επειδή ο ιρακινός στρατός δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους Κούρδους και τους Γιαζιντί. Το καθεστώς της Βαγδάτης δεν στέλνει το μερίδιο του προϋπολογισμού στο Κουρδιστάν γι αυτο και η Βαγδάτη αντιμετωπίζεται ως η αιτία των δεινών τους.

Οι αναλυτές λένε ότι το εκλογικό σώμα είναι πιθανό να δώσει το πράσινο φως για την ανεξαρτησία.

Υπενθυμίζεται, από ιστορική σκοπιά ότι οι Κούρδοι, που δεν έχουν αποκτήσει ποτέ μόνιμη κρατική υπόσταση, προέρχονται από μια ορεινή περιοχή που διασχίζει τα σύνορα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Εγινε νύξη για τη δημιουργία μιας πατρίδας για τους Κούρδους στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι ελπίδες των Κούρδων αναπτερώθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνθήκης των Σεβρών, όταν προβλεπόταν ένα κουρδικό κράτος μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και οι Κούρδοι έκτοτε βρίσκονται στην αναμονή. Υπήρξε μια πατρίδα που ιδρύθηκε σε αυτό που είναι το σημερινό Ιράν το 1946 – αλλά η Κουρδική Δημοκρατία Μαχαμπάντ κράτησε μόνο 11 μήνες.

Οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησαν έναν ένοπλο αγώνα το 1961 και πολέμησαν διαδοχικές ιρακινές κυβερνήσεις, κυρίως τον Σαντάμ Χουσεΐν. Υπό το καθεστώς του Σαντάμ έγινε η επίθεση με τοξικά αέρια στην κουρδική πόλη Halabja.

Όταν οι Κούρδοι επαναστάτησαν μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, κατεστάλησαν βίαια και οι ΗΠΑ επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα βόρεια της χώρας. Η προστατευόμενη περιοχή έγινε η de facto αυτόνομη περιοχή των Κούρδων – κάτι που έγινε επίσημα το 2005.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy