Καράβι του Πολ. Ναυτικού στη Λέσβο για στέγαση προσφύγων

Ξεκίνησε η στέγαση προσφύγων από τον καταυλισμό της Μόριας που είχε θαφτεί στο χιόνι, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού και των υπουργών Μεταναστευτική Πολιτικής και Άμυνας, πλήρως εξοπλισμένο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αποστέλλεται άμεσα στη Λέσβο για τη στέγαση όσων ανθρώπων το έχουν ανάγκη.

Όπως μεταδίδει από τη Χίο ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» Γιώργος Παγούδης, στη Λέσβο έχουν βρεθεί 300 κρεβάτια για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ενώ πλέον έχουν ανοίξει οι δρόμοι καθιστώντας ευκολότερο το έργο της μεταφοράς τους από τον καταυλισμό.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, έως το μεσημερί είχαν μεταφερθεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και δωμάτια ξενοδοχείων 75 άτομα, ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία της μεταφοράς τους.

Επίσης, με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, έγινε γνωστό ότι αποστέλλεται άμεσα στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από χθες Δευτέρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ανακοινώσει ότι «έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογενειών με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο».

Από τη «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ», μη κερδοσκοπική εταιρεία εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είχαν εξασφαλιστεί 100 κρεβάτια από προχθές Κυριακή, ενώ από χθες το μεσημέρι έχει εξασφαλίσει άλλα 250 περίπου κρεβάτια σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες.

Επίσης, από χθες στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από ανοίγουν χώρους που έμεναν κλειστοί για να στεγάσουν άμεσα γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα.

Στόχος τις επόμενες μέρες κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που καταγράφηκε και υπέβαλλε αίτημα ασύλου και περιμένει τη διεκπεραίωση του να μην μένει σε σκηνή.

Επίσης, τις επόμενες ώρες, μετακινούνται από τον καταυλισμό της Μόριας και τα τελευταία 13 ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία παραδίδονται σε υπεύθυνες μη κυβερνητικές οργανώσεις οπότε το τμήμα των κοντέινερ που τα φιλοξενούσε θα παραδοθεί για τη στέγαση όσων μένουν σε σκηνές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy