Καρλ Μαρξ: Πιο επίκαιρος και από την εποχή του!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει, ούτε και να φανταστεί, ότι ο Καρλ Μαρξ, οι ιδέες του, η διδασκαλία του, η κοσμοθεωρία του θα αποκτούσαν στο πέρασμα των αιώνων τόση μεγάλη αξία στον κόσμο και σε όλο το πλανήτη μας.

Οι σκέψεις του, η διαλεκτική και η φιλοσοφία του υπήρξαν καθοριστικές και καταλυτικές για την εθνική, κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση των λαών. Θα έλεγα ότι η μαρξιστική φιλοσοφία βάθυνε τη σκέψη του ανθρώπου και την ίδια στιγμή τον έστησε στα πόδια του. Η φιλοσοφία είναι περίπου συνώνυμη με την ύπαρξη του ανθρώπου και της ανθρώπινης σκέψης. Προηγήθηκαν πολλοί φιλόσοφοι, σκέψεις και φιλοσοφικά ρεύματα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αντανακλούσαν την εποχή τους, τις συνθήκες, τα δεδομένα και τις πραγματικότητες της κάθε ιστορικής περιόδου. Η προηγούμενη ακριβώς από τον Καρλ Μαρξ εγελιανή φιλοσοφία, προχώρησε τη σκέψη, την αναζήτηση του ανθρώπου. Υπήρξε για την εποχή της προοδευτική. Κινήθηκε όμως περισσότερο στα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου και του κόσμου. Η κοσμοθεωρία του Κ. Μαρξ ήρθε ακριβώς για να απελευθερώσει τον άνθρωπο. Δεν περιορίστηκε στην ερμηνεία του κόσμου, των προβλημάτων, των αναγκών και άλλων κοινωνικών φαινομένων, αλλά δημιούργησε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να αλλάξει τον κόσμο. Αυτή είναι και η ειδοποιός του διαφορά. Αυτό αποτελεί και τη διαφορά του από όλους τους φιλόσοφους, όπως το αναλύει στην 11η Θέση για το Φόγιερμπαχ. «Οι φιλόσοφοι μέχρι σήμερα ερμήνευσαν τον κόσμο, το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε».

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, ο Καρλ Μαρξ, η μαρξιστική φιλοσοφία, προβάλλει ως η μόνη οδός ακριβώς για να αλλάξουμε τον κόσμο. Είναι όσο ποτέ άλλοτε πιο επίκαιρος. Πιο επίκαιρος ακόμα και από την ίδια την εποχή του!

Σήμερα ακόμα και αυτοί που βρίσκονται απέναντι από τον Καρλ Μαρξ, πολιτικοί και φιλόσοφοι, οφείλουν να ξέρουν, να τον διαβάζουν. Γιατί ακριβώς η ίδια η κοσμοαντίληψή του αναδεικνύει τα υποκειμενικά δεδομένα και τις αντικειμενικές πραγματικότητες των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δρώμενων και εξελίξεων. Για να ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα στις συνειδήσεις των ανθρώπων ότι το νέο, το καινούριο, το ριζοσπαστικό δεν θα έρθει από μόνο του, ούτε θα του χαριστεί, αλλά μόνο μέσα από τους αγώνες, τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο Καρλ Μαρξ ανακάλυψε πρώτος τους νόμους της εξέλιξης, των κοινωνικών σχηματισμών και πάνω απ’ όλα του καπιταλισμού. Φανέρωσε την εκμεταλλευτική ουσία του καπιταλιστικού συστήματος, ανέλυσε βαθιά τις οικονομικές βάσεις των σύμφυτων ανταγωνισμών και απέδειξε ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Και συνεχίζει τονίζοντας ότι η συγκεντροποίηση του πλούτου των μέσων παραγωγής σε μια χούφτα καπιταλιστών φέρνει ως αποτέλεσμα τον ιμπεριαλισμό, τη βαρβαρότητα, τους πολέμους, την καταστροφή. Είναι ο ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού.

Αλήθεια είναι τόσο επίκαιρος σήμερα ο Καρλ Μαρξ, οι ιδέες και οι σκέψεις του, η ίδια η φιλοσοφία του;

Χωρίς υπερβολή, τα γεγονότα, οι εξελίξεις στον κόσμο, οι πραγματικότητες τον δικαιώνουν απόλυτα. Σήμερα οι λαοί όλου του κόσμου ζουν και βιώνουν τη ζούγκλα και τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών σε όλο τους το μεγαλείο. Φλέγεται η περιοχή μας. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί, εκατομμύρια οι πρόσφυγες.

Ο Μαρξ προσέφερε όλα εκείνα τα εργαλεία της κοινής λογικής που μπορούν να μας κάνουν να δούμε πως ο καπιταλισμός έχει τη δυνατότητα να αναπαράγεται μέσα από την καταστροφική και απάνθρωπη λειτουργία του και ταυτόχρονα προσδιόρισε, λόγω ακριβώς αυτής της φύσης του καπιταλισμού, την ιστορική αναγκαιότητα αυτού του συστήματος, το οποίο νομοτελειακά θα δώσει τη θέση του στο σοσιαλισμό και φυσικά θα είναι αποτέλεσμα της πάλης των τάξεων.

Ολοκληρώνω την παρέμβασή μου αυτή με το κάλεσμα του Καρλ Μαρξ, προς τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», για να αναλάβουν οι ίδιοι την τύχη τους στα χέρια τους, έχοντας ως μοναδικό δρόμο τον πολιτικό αγώνα, όπως τον περιέγραψε στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Να τον διεξάγουν, σχεδιασμένα και οργανωμένα, μέσα από το δικό τους κόμμα», τόσο απλά.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy