Κάρλος Λατούφ: Ξεπερνά τα τετριμμένα και συγκρούεται με πάθος ενάντια στην αδικία

Επιμέλεια: Νίκη Κουλέρμου

Ο Βραζιλιάνος καρτουνίστας που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του κάθε ειρηνόφιλου ανθρωπιστή με το πενάκι του.

«Ταλαντούχος, νοηματικά πυκνός, ριζοσπάστης και βαθιά πολιτικοποιημένος, ο Λατούφ έχει καταφέρει να ”μιλήσει” σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από τα σκίτσα του και για ζητήματα που καίνε.

Μέσα από τα έργα του συνήθως θίγει θέματα όπως το Παλαιστινιακό, η επιθετική / δολοφονική στάση του Ισραήλ, οι τερατώδεις όψεις του καπιταλισμού, η τρομοκρατία του ISIS και της Δύσης, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, η αστυνομική βία και η Αραβική Άνοιξη. Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-θεσμών αλλά και στο δημοψήφισμα ασχολήθηκε εκτενώς με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Για την αποτύπωση της βιαιότητας των αστυνομικών αρχών στη Βραζιλία έχει ήδη φυλακιστεί τρεις φορές.

Πολιτικός και καλλιτεχνικός ακτιβιστής, ο Κάρλος Λατούφ εμπνέει και διχάζει. Όπως άλλωστε κάθε μυαλό που ξεπερνάει τα τετριμμένα και συγκρούεται χωρίς αναστολές με την αδικία».

Λόγια από την ιστοσελίδα «Νόστιμον Ήμαρ» που φιλοξενεί ένα βίντεο – αυτοπαρουσίαση του Βραζιλιάνου καρτουνίστα στον Al Jazeera.

«Εξαιτίας ενός σκίτσου μου που έδειχνε τον Νετανιάχου, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, να στύβει το σώμα ενός νεκρού παιδιού από την Παλαιστίνη για να κερδίσει ψήφους, με κατέταξαν ως τον 3ο μεγαλύτερο αντισημίτη στον κόσμο.

Έχεις μια μαύρη μητέρα που κρατάει τον μαύρο γιο της ο οποίος, νεκρός πλέον, φοράει ακόμα τη στολή του σχολείου. Στο φόντο είναι μια φαβέλα και ένας αστυνομικός που γελάει. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει πολύ καλά την εξόντωση που υφίστανται οι πληθυσμοί των μαύρων και των φτωχών στις φαβέλες της Βραζιλίας.

Είναι το κράτος. Είναι κρατική πολιτική. Όταν έχεις μια αστυνομία η οποία στοχεύει πρωτίστως στη δίωξη των μαύρων και των φτωχών ανθρώπων, τότε επισημοποιείς και θεσμοθετείς το ρατσισμό».

Ο Λατούφ εξακολουθεί καθημερινά να παλεύει κόντρα στην αδικία, το ρατσισμό και τις πολεμικές μηχανές που ξερνούν θάνατο και καταδικάζουν λαούς σε γενοκτονίες… Να μέμφεται και να στηλιτεύει τον ρατσιστικό λόγο και την ξενοφοβική ρητορική του Ντόναλντ Τράμπ. Χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Υπέρ της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Αλιεύσαμε» μερικά από τα σκίτσα του Κάρλος Λατούφ που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και σας τα παρουσιάζουμε. Ενδεικτικά της ευαισθησίας του καρτουνίστα και Βραζιλιάνου πατριώτη και ακτιβιστή της ειρήνης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy