“Καρτ Ποστάλ από την Κύπρο”, το νέο έργο της Ομάδας 242

Θέα

Καρτ Ποστάλ από την Κύπρο το νέο έργο της Ομάδας 242

Οι Καρτ Ποστάλ από την Κύπρο της Ομάδας 242 (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννή) είναι μια εργασία σε εξέλιξη που άρχισε πριν από 3 χρόνια, και προέρχεται από μια κριτική προσέγγιση του οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικού χαρακτήρα της Κύπρου ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2013 και τα επακόλουθα από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «οι 242 χρησιμοποιούν την ιδιοποίηση (appropriation) στο έργο τους με τη χρήση υφιστάμενων επιγραφών από οργανισμούς/εταιρείες που πτώχευσαν ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα, για να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του έργου, αναπαράγουν τις λέξεις, εφευρίσκοντας με λογοπαίγνιο νέες λέξεις/φράσεις. Ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει κείμενο και εικόνα και που διακωμωδεί την καθημερινότητα μέσα από τις έννοιες του καταναλωτισμού, της απληστίας και της μεγαλομανίας, έννοιες που σε προέκταση μπορούν να διερευνηθούν κοινωνιολογικά προς την ιδέα της ταυτότητας και ύπαρξής μας. Η νέα πρόταση αποτελείται από κοινότοπες τουριστικές φωτογραφίες της Κύπρου σε αντιπαράθεση με το κείμενο ‘care for u’ (νοιάζομαι για σένα), ένα λογοπαίγνιο το οποίο προέρχεται από τις εξωτερικές επιγραφές της αλυσίδας Carrefour που μετά από χρόνια διέκοψε τη λειτουργία των καταστημάτων της στην Κύπρο.

Οι 242, πιστοί στην διεπιστημονική πρακτική και στο εικαστικό τους λεξιλόγιο, μέσα από το έργο τους, πραγματεύονται το ερώτημα για την έννοια της λέξης «χώρα» ως πατρίδα, ως σπίτι, ως καταφύγιο, ως τουριστικός και οικονομικός παράδεισος. Παράλληλα, ανοίγεται μια νέα συζήτηση και ερωτήματα. Είναι η οικονομική κρίση το «Νέο Κυπριακό Πρόβλημα»; Άραγε οι λέξεις «κατεχόμενη πατρίδα» και «πρόσφυγας» θα αντικατασταθούν από τις λέξεις «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και «ανεργία»;

Λευκωσία, S:2F2, Ηρακλέους 7Α, 1016, 7 μ.μ. Μέχρι 1η Δεκεμβρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy