Καρτέλ και μονοπώλιο στο υγραέριο κίνησης

Για καρτέλ και μονοπώλιο στην αγορά του υγραερίου κίνησης κάνει λόγο η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) και διερωτάται πώς αποφασίστηκε η τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης στα αδειοδοτημένα πρατήρια. Τονίζει παράλληλα ότι συγκρινόμενη με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τιμή στην Κύπρο είναι κατά 40% ψηλότερη και σχεδόν διπλάσια από την πιο χαμηλή.

Σε ανακοίνωσή της και αφού σημειώνει ότι η λειτουργία 2-3 πρατηρίων παροχής υγραερίου στα αυτοκίνητα ανακοινώθηκε τελικά με σημαντική καθυστέρηση τριών ολόκληρων χρόνων, η ΠΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι από την αρχή φάνηκαν τα ίδια και ίσως χειρότερα κακά ασθενικά συμπτώματα, από τα οποία πάσχουν και τα κλασικά καύσιμα. «Μιλούμε για ένα μονοπώλιο και άρα καρτέλ στο υγραέριο», σημειώνει και διερωτάται πώς αποφασίστηκε η τιμή. «Πού είναι η διαφάνεια που υποσχέθηκε το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο ξόδεψε και χρήματα των βαριά φορολογούμενων καταναλωτών, σε εμπειρογνώμονες για να μελετήσουν και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα του καρτέλ και της ακρίβειας στα καύσιμα», ερωτά η ΠΕΚΠΟΙΖΩ.

Διερωτάται επίσης τι ρόλο διαδραματίζει η σχετική υπηρεσία του υπουργείου, που ασχολείται με τις τιμές των καυσίμων, «αφού το μόνο που κάνει είναι να εκδίδει περιοδικά δελτία των τιμών που αποφασίζουν με πλήρη αδιαφάνεια προς τους καταναλωτές και επιβάλλουν οι εταιρείες». Ζητά ακόμη εξηγήσεις από τους αρμόδιους σε σχέση με τα στοιχεία που δικαιολογούν τις τελευταίες αυξήσεις της περασμένης βδομάδας, εν μέσω μάλιστα διακοπών και Δεκαπενταύγουστου. «Μήπως είναι η μικρή κατά 2-3% αύξηση στην τιμή του αργού που έπρεπε να απορροφηθεί πρώτα, γιατί την προηγούμενη περίοδο οι μειώσεις δεν έφτασαν στα χαμηλότερα που έπρεπε επίπεδα, ή έπρεπε μάλιστα να υπάρξει και περαιτέρω μείωση που δικαιολογείται από την τεράστια ύψους 10% άνοδο του ευρώ σε σχέση με το δολάριο;» διερωτάται.

Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ παραθέτει πίνακα με ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερες σημερινές μέσες τιμές, συγκριτικά με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες, οι τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων και αντίστοιχα στο πετρέλαιο κίνησης, έχουν μειωθεί, μετά τις 15 Αυγούστου σε αντίθεση με την Κύπρο που αυξήθηκαν.

-Κύπρος: Βενζίνη €1,239 και πετρέλαιο κίνησης €1,176

-Αυστρία: Βενζίνη €1,08 και πετρέλαιο κίνησης €1,00

-Βουλγαρία: Βενζίνη €1,04 και πετρέλαιο κίνησης €1,03

-Τσεχία: Βενζίνη €1,10 και πετρέλαιο κίνησης €1,03

-Εσθονία: Βενζίνη €1,12 και πετρέλαιο κίνησης €1,10

-Ουγγαρία: Βενζίνη €1,12 και πετρέλαιο κίνησης €1,10

-Ιρλανδία: Βενζίνη €1,33 και πετρέλαιο κίνησης €1,20

-Λετονία: Βενζίνη €1,00 και πετρέλαιο κίνησης €0,88

-Λιθουανία: Βενζίνη €1,08 και πετρέλαιο κίνησης €0,96

-Λουξεμβούργο: Βενζίνη €1,14 και πετρέλαιο κίνησης €0,95

-Πολωνία: Βενζίνη €0,99 και πετρέλαιο κίνησης €0,94

-Ρουμανία: Βενζίνη €1,00 και πετρέλαιο κίνησης €1,01

-Σλοβακία: Βενζίνη €1,26 και πετρέλαιο κίνησης €1,08

-Σλοβενία: Βενζίνη €1,26 και πετρέλαιο κίνησης €1,08

-Ισπανία: Βενζίνη €1,19 και πετρέλαιο κίνησης €1,08

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy