Κατάχρηση parking αναπήρων σε πολυκατοικίες

Άμεση εφαρμογή και των δυο νομοθεσιών αναφορικά με τους χώρους στάθμευσης ατόμων με αναπηρίες σε πολυκατοικίες ζητά η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι πρέπει να σταματήσει η κατάχρηση χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες από επιτήδειους που βαριούνται να περπατήσουν. Όπως είπε, σήμερα εφαρμόζεται μόνο η νομοθεσία που αφορά το εξώδικο πρόστιμο (€85) και αίτημα της οργάνωσης είναι η εφαρμογή και της δεύτερης νομοθεσίας, η οποία προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο, ή 1285 ευρώ πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι  μέχρι σήμερα δεν έγιναν καταγγελίες σε πολυκατοικίες, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από τους δημοτικούς τροχονόμους.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το 2015, δε μπορεί να επεμβαίνει η αστυνομία σε ιδιωτικούς χώρους για εφαρμογή του νόμου. Σημείωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε όπως ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία διευκρίνιση αν έτσι έχουν τα πράγματα και ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να προωθήσει η Βουλή προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά επισήμανε ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στο σύνολό της. Όπως είπε, σε μια πολυκατοικία προβλέπεται ότι σε κάθε πέντε διαμερίσματα απαιτείται ένας χώρος στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που βλέπουμε είναι να χρησιμοποιούνται αυτοί οι χώροι από άλλους ένοικους ή επισκέπτες.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση της “Χ”

Γιώργια Ερωτοκρίτου 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy