“Καταδικαστέες οι απειλές για Θαλασσινές Σπηλιές”

Η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών δημοσίευσε την επιστολή που έστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υπουργείο Γεωργίας έπειτα από δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με απειλές που δέχτηκαν Λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Η Πρωτοβουλία καταδικάζει οποιαδήποτε απειλητική, υβριστική και προσβλητική ενέργεια και πράξη εκφοβισμού εναντίον οποιουδήποτε συνανθρώπου μας και προπάντων Λειτουργού της Δημόσιας Υπηρεσίας και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της μιας και έγιναν και οι ίδιοι αρκετές φορές στο παρελθόν αποδέκτες απειλών, ύβρεων, προσβολών και εκφοβισμών.

Αυτούσια η επιστολή: 

“Προς συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας αποστέλλουμε και γραπτώς τη θέση της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών σχετικά με τα όποια απειλητικά μηνύματα και εκφοβιστικά τηλεφωνήματα εναντίον Λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Καταρχήν, αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε πλήρως τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει, ως ακτιβίστριες και ακτιβιστές για τη διαφύλαξη των κοινών αγαθών και του δημοσίου συμφέροντος, τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, καθώς και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού μας, έχουμε καταστεί αρκετές φορές στο παρελθόν αποδέκτες απειλών, ύβρεων, προσβολών και εκφοβισμών. Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών και πράξεων.

Επιπρόσθετα, πάγια επιδίωξη της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών είναι η άμεση και ουσιαστική συνεισφορά μας σ’ έναν ορθολογικό και δημοκρατικό διάλογο, μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων τοποθετήσεων και νομικά προβλεπόμενων διαδικασιών. Όπως αναφέρουμε σε όλες τις παρουσιάσεις, ακροάσεις, διαβουλεύσεις, συναντήσεις και συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουμε, όλες/οι ανεξαιρέτως οφείλουμε να λειτουργούμε ορθά και νόμιμα.

Στη βάση των πιο πάνω, σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας προς όλες/ους τους Λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι οποίες/οι έχουν γίνει αποδέκτες οποιουδήποτε απειλητικού, υβριστικού ή/και προσβλητικού τηλεφωνήματος ή/και μηνύματος.

Η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών τάσσεται ρητά και κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας στρέφεται κατά του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, καθώς και των αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος, του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. Επιπρόσθετα, καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε απειλητική, υβριστική και προσβλητική ενέργεια και πράξη εκφοβισμού εναντίον οποιουδήποτε συνανθρώπου μας και προπάντων Λειτουργού της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Καταλήγοντας, επιθυμούμε να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι δεν εκλιπαρούμε για την υιοθέτηση των απόψεων μας, αλλά αυτό το οποίο απαιτούμε είναι η ορθή, επαρκής, έγκαιρη και προπάντων δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα και σχέδια ή προγράμματα, καθώς και η αξιολόγηση των θέσεων μας, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη, διατήρηση και διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Σε ορισμένες τοποθετήσεις, η δειλία θέτει το ερώτημα, είναι ασφαλές; Η σκοπιμότητα θέτει το ερώτημα, είναι πολιτικά ορθό; Η ματαιοδοξία θέτει το ερώτημα, είναι δημοφιλές; Και έρχεται μια στιγμή, κατά την οποία οφείλουμε να πάρουμε μία θέση που δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε πολιτικά ορθή, ούτε δημοφιλής, αλλά οφείλουμε να την πάρουμε επειδή η συνείδηση μας λέει ότι είναι η ορθή».

Κι ας μην τηρούνται οι νομοθεσίες, κι ας μην ακολουθούνται οι διαδικασίες, κι ας μην απαντώνται τα ερωτήματα μας, κι ας μην αμφισβητούνται τα στοιχεία μας και, εν τέλει, ας μην αξιολογούνται καν οι θέσεις μας από τις αρμόδιες αρχές και τα διοικητικά όργανα. Πυξίδα μας είναι η συνείδηση μας.

Με εκτίμηση,
Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών”

pegeia

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Διαλόγου”, επιδιώκεται η αποφυγή οποιασδήποτε προσπάθειας μετατόπισης της συζήτησης με σκοπό οι αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και προληπτικά για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί στην περιοχή των θαλασσινών σπήλιων της Πέγειας.  Επίσης στόχος είναι η προστασία ενός σημαντικού βιότοπου, όχι μόνο για την φώκια άλλα και για πολλά άλλα είδη καθορισμού της περιοχής Natura 2000, όπως νυχτερίδες, πουλιά και είδη του κόκκινου βιβλίου της χλωρίδας της Κύπρου.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών είναι ένα άτυπο δίκτυο πολιτών από διάφορες πόλεις και επαρχίες, το οποίο απαιτεί:

• Την προστασία των δημόσιων παραλιών, των φυσικών ακτών και των θαλασσών μας
• Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας
• Την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, των κοινοτικών οδηγιών και των διεθνών συμβάσεων, καθώς επίσης την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας παρουσίασης, ακρόασης και διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα.

Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση και προάσπιση των θεμελιωδών και αναφαίρετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων (όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, η πρόσβαση σε περιβαλλοντική πληροφόρηση, η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα), τη διατήρηση της φύσης, της βιοποικιλότητας, των δασών και του τοπίου, καθώς και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, των φυσικών πόρων και των κοινών αγαθών.”

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy