Με ψήφισμα του ΑΚΕΛ, καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ η Βουλή

Ενέκρινε ψήφισμα του ΑΚΕΛ και τάσσεται ενάντια στην απόφαση Τράμπ για μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 35 παρόντες βουλευτές(ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων) εναντίον ψήφισαν 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, ενώ αποχή τήρησαν 2 βουλευτές (Λινός Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ και Παύλος Μυλωνάς). Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η Βουλή λαμβάνοντας υπόψιν σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον παλαιστινιακό ζήτημα καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ. Τονίζει ότι αυτή η ενέργεια αντίκειται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού. Καλεί τις ΗΠΑ να αναιρέσουν αυτή την απόφαση.

Ζητά από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τοποθετηθεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια σε αυτή την ενέργεια και να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις αρχών της χώρας μας. Επαναβεβαιώνει την πάγια υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λύση δύο κρατών, η οποία θα προνοεί για ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο και εδαφικά συνεχές Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο Κράτος του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η Βουλή καταψήφισε αντίστοιχο ψήφισμα του ΔΗΣΥ που υποστήριζε τη θέση της ΕΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy