Καταγράφονται οι πρώτες τάσεις για τους υποψηφίους

Άνοδο καταγράφει ο Στ. Μαλάς, φόβοι Αναστασιάδη, απώλεια δυναμικής Νικόλα και χαμένη ψήφος για Γ. Λιλλήκα

 
Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων εντείνουν την προεκλογική τους προσπάθεια. Ο Νοέμβριος θεωρείται καθοριστικός μήνας για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο τα εκλογικά επιτελεία καλούνται να αναδείξουν τις προγραμματικές τους θέσεις και να τις παρουσιάσουν ενώπιον των πολιτών. Η περίοδος από τον Νοέμβριο μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θεωρείται χρόνος σκληρής δουλειάς για όλα τα επιτελεία. Στη συνέχεια θα εισέλθουμε στη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και δύσκολα οι πολίτες θα παρακολουθούν προεκλογικές συζητήσεις. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, απομένουν μόνο τρεις εβδομάδες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις 28 Ιανουαρίου 2018.


 

Κάτι δεν πάει καλά και το ξέρει ο Ν. Αναστασιάδης

Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης πραγματικά φαίνεται να «ξαναγεννιέται»… αναλώνοντας όλες του τις δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι κάτι δεν πάει καλά… Βγάζει καθημερινά ένα βαρυφορτωμένο προεκλογικό πρόγραμμα. Όσα δεν έκανε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, τα κάνει τώρα…! Μιλά σε συνέδρια, σε εκδηλώσεις και σε εθνικόφρονα σωματεία. Πάει σε εκκλησιές και μοναστήρια και μιλά σε μνημόσυνα. Είναι ομιλητής σε παραδοσιακά φεστιβάλ σε χωριά και παρευρίσκεται σε διάφορα πάρτι, ενώ έχει συναντήσεις με διάφορες επαγγελματικές και μη ομάδες, προβαίνοντας σε «δεσμεύσεις» για την επίλυση των προβλημάτων.
Ως έμπειρος πολιτικός, ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει ότι δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η εκλογική αναμέτρηση. Ξέρει ότι τα έχει κάνει θάλασσα και γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός δυσαρεστημένων δικών του Συναγερμικών οπαδών, τόσο για τους ολέθριους χειρισμούς του στην οικονομία, όσο και για τις παλινδρομήσεις του στο Κυπριακό. Ξέρει εκ των έσω και έχει μετρήσεις ότι η υποψηφιότητά του έχει χάσει την αξιοπιστία της. Έχει δεχθεί πλήγμα με υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου εμπλέκεται το όνομά του.
Υπάρχουν δύο εσωκομματικές ομάδες με τις οποίες ο κ. Αναστασιάδης έχει πρόβλημα. Είναι η ομάδα που εκφράζει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Σ. Σαμψών, και η οποία έχει σοβαρό πρόβλημα με τις θέσεις του Προέδρου στο Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Αναστασιάδης φόρεσε τις «φουστανέλλες». Την άλλη εσωκομματική ομάδα την εκφράζει ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρ. Πουργουρίδης, και άλλα νεότερα στελέχη – έντονες απόψεις και διαφωνίες με τον Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Πίστεψαν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα μπορούσε να λύσει το Κυπριακό και τους «πρόδωσε»! Υπάρχει λοιπόν κλονισμός εμπιστοσύνης προς τον κ. Αναστασιάδη από τους ίδιους τους Συναγερμικούς. Οι επικοινωνιακές συμβουλές που έχει είναι να αξιοποιήσει το Προεδρικό και τον κρατικό μηχανισμό -συναντήσεις σε προσωπικό επίπεδο- δίνοντας «δεσμεύσεις», με ό,τι αυτό σημαίνει, για να κρατήσει κοντά του τους δυσαρεστημένους Συναγερμικούς. Άργησε, όμως, και τρέχει να προλάβει…!

Φιλική στάση ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ

Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρ. Χρίστου, έχει το σκεπτικό να μαζέψει τους δυσαρεστημένους από το χώρο της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που δεν ψηφίζουν Αναστασιάδη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για «μυστική» συμφωνία μεταξύ του Προεδρικού και της Πινδάρου με το ΕΛΑΜ ώστε οι ψήφοι αυτές να «μαζευτούν» και να μεταφερθούν στον δεύτερο γύρο υπέρ του κ. Αναστασιάδη. Η στάση του ΔΗΣΥ απέναντι στο ΕΛΑΜ είναι πολύ φιλική τον τελευταίο καιρό και δεν είναι καθόλου τυχαία και η επιστροφή του ΕΛΑΜ στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου. Φιλική είναι και η στάση του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά την περίπτωση του δημοτικού συμβούλου του ΕΛΑΜ στον Στρόβολο, εναντίον του οποίου εκκρεμεί καταγγελία στον Έφορο Εκλογών για παρατυπίες στις εκλογές. Φιλική στάση προς τα παιδιά του ΕΛΑΜ καταγράφεται και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ι. Νικολάου.


 

Έχει κάνει «κοιλιά» η υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου

Σε ό,τι αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ξεκίνησε νωρίς την προεκλογική και δεν υπάρχει πλέον έδαφος. Όπως λέμε ποδοσφαιρικά, η υποψηφιότητά του έχει κάνει «κοιλιά»! Νιώθουν στο επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου να χάνουν έδαφος. Αυξάνονται και οι εσωκομματικές αντιδράσεις. Μεγάλη μερίδα Δηκοϊκών διαφοροποιείται και κάνει άλλες επιλογές πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου. Υπάρχει ήδη η δηκοϊκή ομάδα Φ. Φωτίου – Αθηνάς Κυριακίδου – Β. Πάλμα – Μ. Δημητριάδη – Γ. Λακκοτρύπη, η οποία εργάζεται για την υποψηφιότητα Ν. Αναστασιάδη. Υπάρχει και η ομάδα του τέως προέδρου του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν, η οποία δεν πρόκειται να ψηφίσει Νικόλα Παπαδόπουλο. Πρόκειται για πρώην ηγετικά στελέχη, αλλά και μεσαία και τοπικά στελέχη που δεν θέλουν με τίποτα τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Τα περισσότερα είναι δημοκρατικά και προοδευτικά άτομα, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στην υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Σημαντικές διαρροές παρουσιάζει και η ΕΔΕΚ, με πολλά επαρχιακά και τοπικά στελέχη να αρνούνται να στηρίξουν υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου. Υπάρχουν κάποιοι που θα στηρίξουν Γ. Λιλλήκα, αλλά υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα που προσανατολίζεται προς την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

Η υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου δεν συσπειρώνει ούτε και το Κίνημα Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους. Δεν έχει πλέον άλλη δυναμική η υποψηφιότητα του Ν. Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο ΔΗΚΟ εργάζονται όχι για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για την εσωκομματική διαχείριση της επόμενης ημέρας των εκλογών.


 

Η χαμένη ψήφος και γιατί τη θέλει ο Γ. Λιλλήκας

Η υποψηφιότητα Γ. Λιλλήκα έχει χάσει την όποια δυναμική μπορούσε να υπάρξει. Η όλη στάση του κ. Λιλλήκα πριν εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, ο οποίος ερωτοτροπούσε με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και με όλα τα ακραία στοιχεία για να είναι ο ίδιος ο κοινός υποψήφιος, του έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για υποψηφιότητα με ιδιοτελή κριτήρια, αλλά κυρίως με τον τρόπο που εξελίχθηκε πρόκειται για υποψηφιότητα χαμένης ψήφου. Γνωρίζουν οι πολίτες ότι η ψήφος τους στον Λιλλήκα θα είναι χαμένη και θα χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον κ. Λιλλήκα για να κάνει «παιχνίδια» και να εξασφαλίσει ανταλλάγματα στον δεύτερο γύρο, γεγονός που οδηγεί δυνητικούς οπαδούς του κ. Λιλλήκα να κάνουν δικές τους επιλογές αξιοπιστίας και με προοπτικές επιτυχίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα υποστηρικτών του κ. Λιλλήκα, οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς και οι οποίοι στρέφονται ήδη προς την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά -η μόνη αξιόπιστη και με προοπτικές υποψηφιότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς- ενώ το επιτελείο Λιλλήκα καταγράφει και άλλες μικρές διαρροές προς άλλες υποψηφιότητες. Αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας ότι είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα και οι συνθήκες αυτής της εκλογικής προεδρικής αναμέτρησης με την προηγούμενη, όπου τότε είχε την υποστήριξη της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του Ν. Παπαδόπουλου.


 

Δυναμική και άνοδο καταγράφει η υποψηφιότητα Στ. Μαλά

Η μόνη υποψηφιότητα η οποία συνεχίζει να αποκτά δυναμική είναι η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Δημοσκοπήσεις και μετρήσεις δείχνουν ότι είναι ο μόνος που καταγράφει σημαντική άνοδο.
Ο Σταύρος Μαλάς στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, οπότε έχει τεράστια περιθώρια να αυξήσει και αυξάνει καθημερινά τη συσπείρωση των Ακελικών γύρω από την υποψηφιότητά του. Κάτι που θα αυξάνεται, αφού τώρα εντείνεται η οργανωμένη τοπική δουλειά από τα κομματικά επιτελεία του ΑΚΕΛ. Από τις πρώτες επαφές βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Σταύρος Μαλάς είναι αποδεκτή προσωπικότητα τόσο από τον κομματικό πυρήνα, όσο και από τους οπαδούς και την περιφέρεια στην οποία κινείται το ΑΚΕΛ.

Ο Σταύρος Μαλάς είναι η μόνη ανεξάρτητη υποψηφιότητα που μπορεί λόγω και των θέσεών του στο Κυπριακό να απευθυνθεί τόσο σε ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και της Κεντροδεξιάς, αλλά και να αντλήσει ψήφους από το χώρο της Κεντροαριστεράς λόγω των θέσεών του για μεικτή και όχι νεοφιλελεύθερη κοινωνικο-οικονομική πολιτική.

Ο Σταύρος Μαλάς αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προγραμματικές θέσεις ενώπιον του κυπριακού λαού, οπότε η υποψηφιότητα θα πάρει περισσότερη δυναμική. Ο ψηφοφόρος βλέπει στο πρόσωπο του Στ. Μαλά έναν πολιτικό με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Τον υποψήφιο που εκπέμπει αξιοπιστία και ο οποίος υπόσχεται εκείνα που μπορούν να υλοποιηθούν και όχι κούφιες και ανέξοδες υποσχέσεις.

Η συνεχής δυναμική που αποκτά η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά δεν ανησυχεί μόνο τον Ν. Παπαδόπουλο, ο οποίος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά ανησυχεί και τον απερχόμενο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αναστασιάδης τον τελευταίο καιρό στρέφει τα βέλη του στον Στ. Μαλά και στο ΑΚΕΛ, θέλοντας να συσπειρώσει τους Συναγερμικούς.

Ανατροπές αν πάνε να ψηφίσουν  οι αναποφάσιστοι – απογοητευμένοι

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων, οι οποίοι για διάφορους λόγους είτε δηλώνουν ότι δεν θα πάνε καθόλου στην κάλπη, είτε θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. Είναι μια δεξαμενή ψηφοφόρων από τους οποίους και πάλι ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη. Το πλεονέκτημα της υποψηφιότητας Στ. Μαλά απέναντι σε αυτούς τους ψηφοφόρους είναι ότι δεν είχε και δεν έχει εμπλοκή σε οποιαδήποτε σκάνδαλα και διαπλοκές. Αντίθετα, οι ανθυποψήφιοί του, Ν. Αναστασιάδης, Ν. Παπαδόπουλος και Γ. Λιλλήκας, είναι μέρος του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου. Συνεπώς, μέχρι τις εκλογές υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και δεν αποκλείεται να δούμε και ανατροπές…!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy