Καταλονία: Ανεξαρτησία εάν η Μαδρίτη αναστείλει την αυτονομία

Πηγές της καταλανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε σε συνάντηση του κόμματός του, ότι θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας, αν η Μαδρίτη ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους αναστολής της αυτονομίας της.

Η Μαδρίτη έχει δώσει προθεσμία έως το πρωί της Πέμπτης -10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας)- στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας να κάνει πίσω στην απόφασή της να κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο πρόεδρος της περιφέρειας αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές προκειμένου να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν και να μπει ένα τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη, μετέδωσε νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή.

«Εάν εκείνος (ο Κάρλες Πουτζντεμόν) προκηρύξει εκλογές… αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα» επισήμανε μια κυβερνητική πηγή στο AFP, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ισπανικά ΜΜΕ.

Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που από τις Βρυξέλλες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας επί αυτού του ζητήματος, επιβεβαίωσε επίσης αυτήν την επιλογή.

«Ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Πουτζντεμόν είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και… να προκηρύξει πρόωρες εκλογές» επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η επιλογή θα τερμάτιζε «χωρίς καμιά αμφιβολία» την απειλή της αναστολής της αυτονομίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy