Θρησκευτική πίεση καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί στα κατεχόμενα

Την έναρξη έρευνας στο θεολογικό “κολέγιο” Χαλά Σουλτάν στην κατεχόμενη Μια Μηλιά για τη συμπεριφορά εκπαιδευτικών και βοηθών εκπαιδευτικών από την Τουρκία που εργάζονται εκεί, ζητεί ομάδα καθηγητών στο “κολέγιο” με επιστολή της προς το «υπουργείο παιδείας», καταγγέλλοντας καταπίεση και θρησκευτική πίεση.
 
Σύμφωνα με την Κίπρις που αναφέρεται στο θέμα, η επιστολή ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2017, απευθύνεται προς τη «γενική διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και αναφέρει ότι οι δάσκαλοι θρησκευτικών που διορίζονται από την Τουρκία και προέρχονται από εκεί, συμπεριφέρονται στους δασκάλους και καθηγητές των επαγγελματικών και τεχνικών μαθημάτων ως οι πραγματικοί διαχειριστές του σχολείου.
 
Αναφέρεται επίσης στην επιστολή ότι οι φοιτητές που μένουν στα κοιτώνα αφυπνίζονται με το ζόρι το πρωί για να κάνουν προσευχές.
Επιπλέον, διοργανώνονται διαγωνισμοί ανάγνωσης του Κορανίου με ανταμοιβή ακριβά βραβεία και προωθούνται απόψεις του πολιτικού Ισλάμ. Οι δάσκαλοι της θεολογίας φέρονται επίσης να δήλωσαν σε φοιτητές που θα παρακολουθούσαν εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά ότι «θα μετατραπούν σε πέτρες». Οι ίδιοι δάσκαλοι, στις 19 Μαΐου, που εορτάζεται η ημέρα μνήμης Ατατούρκ και της Νεολαίας, παρενέβηκαν ώστε να μην γίνουν εκδηλώσεις «ξένων γλωσσών», ενώ σε άλλες περιπτώσεις εξύβρισαν κοπέλα για το ντύσιμό της, χώρισαν ένα κορίτσι και ένα αγόρι που περπατούσαν μαζί στην αυλή του “κολεγίου” λέγοντας τους ότι ήταν ντροπή αυτό που έκαναν και υποχρεώνουν τους φοιτητές να λένε «Θα γίνω ακόμα και ήρωας για να πάω στον παράδεισο».
 
Η εφημερίδα δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή των εκπαιδευτικών προς το «υπουργείο παιδείας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy