Καταψηφίζουν την αναπομπή τα κόμματα

Σκηνικό καταψήφισης της αναμενόμενης αναπομπής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη του νομοθετήματος για αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ως το τέλος Ιανουαρίου, διαμορφώνεται σύμφωνα με τις δηλώσεις επί του θέματος αξιωματούχων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το θέμα θα εξετάσει η Επιτροπή Οικονομικών στη συνεδρία της την προσεχή Δευτέρα.

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ ή σε δημοσιογραφικές διασκέψεις σήμερα, αξιωματούχοι των κομμάτων φαίνεται να παραμένουν στις ίδιες τοποθετήσεις με αυτές που εξέφρασαν με τη ψήφο τους την 18η Δεκεμβρίου, όταν η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέστειλε μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, υπερψηφίζοντας με 34 ψήφους υπέρ και 19 κατά σε νόμο πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.

«Από την αρχή πιστεύαμε ότι δεν προσέφερε κάτι η αναστολή ισχύος του νόμου διότι έχουμε μπροστά μας τη δυνατότητα, ήδη είναι έτοιμα τα 4 και αναμένεται το 5ο του πλαισίου αφερεγγυότητας, να τα εξετάσουμε και από κοινού με υπευθυνότητα και συναίνεση να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα δίνει την προστασία εκείνη σε δανειολήπτες που πιστεύουμε ότι την χρειάζονται και δικαιολογείται επειδή προσωρινά είναι σε αδυναμία λόγω της κρίσης να ανταποκριθούν», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Και ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «να μην θέσουμε σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τη συνέχεια του προγράμματος από το οποίο εξαρτάται η αναστύλωση της οικονομίας και το αύριο της χώρας».

Επομένως, είπε ο κ. Προδρόμου, «βεβαίως θα είμαστε θετικοί το θέμα δεν είναι η αναπομπή είναι η εξέταση και η θέσπιση του πλαισίου αφερεγγυότητας σε συνδυασμό με την συνέχεια του προγράμματος».

Τη θέση ότι «λέει ψέματα η Κυβέρνηση» και ότι «η διαδικασία εκποιήσεων έχει αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη», εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην κοπή της βασιλόπιτας του κόμματος. Το μόνο που παραμένει να ρυθμιστεί με τους κανονισμούς, πρόσθεσε, «είναι η δημοπράτηση και οι λεπτομέρειες που αφορούν την δημοπράτηση».

«Λένε ψέματα όταν λένε στον κυπριακό λαό ότι δεν έχει νόημα η νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε ο κ. Κυπριανού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει την αναπομπή του Προέδρου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ανέφερε ότι έχει συγκληθεί συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για τη Δευτέρα και «ακριβώς θα δούμε τους λόγους που παραθέτει ο Πρόεδρος στην δική του επιστολή προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν ν` αποφασίσουμε».

Ως ΔΗΚΟ, συνέχισε, «αυτό που για μας έχει σημασία και αυτό που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου της αναστολής του νόμου των εκποιήσεων ήταν ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα προστατέψει τους δανειζομένους δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί και θα πρέπει ακριβώς να τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα και ταυτόχρονα με τον νόμο των εκποιήσεων». Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, «εμείς ελπίζουμε ότι θα επανέλθει ισορροπία μεταξύ τράπεζας και δανειζομένων».

Σε ερώτηση αν δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες απάντησε «όχι φυσικά μα ούτε και η Κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες ειδάλλως δεν θα έφερνε το πλαίσιο αφερεγγυότητας». Από τη στιγμή, είπε, «που η ίδια η Κυβέρνηση αποδέχθηκε πως πρέπει να ψηφιστεί και ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας θεωρούμε ότι και η ίδια πιστεύει ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή για να προστατέψει τους δανειζόμενους». Διευκρίνισε ότι εννοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά, «εκείνους που έχουν γονατίσει κάτω από το ύψος των δανείων και των ψηλών επιτοκίων».

Εννοούμε, ανέφερε, «εκείνους που θα μπορούσαν με μια σωστή αναδιάρθρωση να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν την βαθύτερη ύφεση στην κυπριακή οικονομία από το 1974 αυτούς μέχρι στιγμής τους έχουμε αφήσει απροστάτευτους». Η Βουλή επέλεξε να τους προστατεύσει, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα «και η Κυβέρνηση να συμφωνήσει μαζί μας».

«Απόλυτο συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου να αναπέμψει το νόμο με βάση το δικό του σκεπτικό, με βάση τα κριτήρια που ο ίδιος θέλει, αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και οφείλουμε να το σεβόμαστε», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Ο νόμος αυτός ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, «μέχρι να γίνει η διαδικασία, αν δηλαδή αναπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συμπίπτει χρονικά με το τέλος της ισχύος του νόμου αυτού. Εκ των πραγμάτων είναι εκ του περισσού».

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι η ΕΔΕΚ θα υποστηρίξει τη στάση που είχε τηρήσει όταν ψηφίστηκε ο νόμος, δηλαδή θα καταψηφίσει την αναπομπή.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε ν` ανοίξει ο δρόμος προκειμένου οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο χωρίς να υπάρχει προστατευτικό δίχτυ».

«Αναμένουμε, δε, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον καταρτισμό όλων των νομοσχεδίων που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, να οδηγηθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτή την προστασία την αναγκαία που χρειάζεται για να μην χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες αυτό το εργαλείο με τρόπο που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει», είπε.

Εντελώς αχρείαστη, θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι «μέχρι να συζητηθεί και καταψηφιστεί η αναπομπή του θα εκπνεύσει η ισχύς της τροποποίησης που ψήφισε η Βουλή». Η αναφορά του Προέδρου στο Ανώτατο θα γίνει για ένα νόμο που δεν θα ισχύει πλέον, προστίθεται.

Τη θέση ότι από τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι υπάρχει θέμα με το νόμο των εκποιήσεων τότε «δεν θα έπρεπε να παραμείνουμε στην λογική της προσπάθειας καθυστέρησης της εφαρμογής του διότι πιστεύουμε ότι θα έρθει το πλαίσιο αφερεγγυότητας να δημιουργήσει το καθεστώς εκείνο που θέλουμε», εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης. Απάντησε καταφατικά σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν αυτό σημαίνει ότι θα καταψηφίσει η Συμμαχία Πολιτών την αναπομπή του Προέδρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy