Καταργείται η μονάδα αποκρατικοποιήσεων

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ.

Η Ολομέλεια υπερψήφισε με 26 ψήφους υπέρ και 24 κατά τη πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία προνοεί την κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά την αποκρατικοποίηση δημοσίων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών, το ΕΛΑΜ και ο Παύλος Μυλωνάς και εναντίον οι 16 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, εφτά του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία έγινε στην απουσία των δυο βουλευτών του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία και Πανίκου Λεωνίδου καθώς και του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βουλή και συμμετείχαν στις υπόλοιπες ψηφοφορίες της Ολομέλειας.

Την ίδια ώρα απορρίφθηκε πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ που προνούσε τη συνέχιση των εργασιών της μονάδας αποκρατικοποιήσεων, αλλά με άλλο όνομα («Μονάδα Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας»). Με το νόμο αφαιρείται η δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασης κρατικής περιουσίας, αλλά παραμένει η δυνατότητα αξιοποίησής της με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο η οποία είναι αποδεκτή στις συνήθεις εμπορικές πρακτικές, περιλαμβανομένης της μίσθωσης ή της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης ή εκμετάλλευσης κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο βουλευτής του Στέφανος Στεφάνου, κατέθεσε πρόταση για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων γιατί ακριβώς έχει τερματίσει την ουσία τον σκοπό δημιουργίας της. Στην πορεία υπήρξαν δύο βασικά πράγματα, πρόσθεσε, ότι η Βουλή σταμάτησε τις αποκρατικοποιήσεις και η κυβέρνηση αφαίρεσε από τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων σωρεία δημοσίων οργανισμών.

Η λειτουργία της μονάδας, είπε, κοστίζει μόνο σε μισθούς των λειτουργών της 215 χιλιάδες ευρώ για να κάνουν τους μεσάζοντες για αγορά υπηρεσιών. Πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος εάν μετατραπεί η μονάδα αποκρατικοποιήσεων σε μονάδα διαχείρισης της κρατικής περιουσίας αφού η ευθύνη για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας έχει την ευθύνη το Υπουργείο Οικονομικών, υπέδειξε. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι προφανής εάν λάβει κάποιος υπόψιν ότι τρέχει η διαδικασία για ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Λαχείου, καθώς και της μελέτης για ιδιωτικοποίηση μέρους της CYTA. Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε παρέχει φύλλο συκής σήμερα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλάς, σημείωσε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε δεν είναι απλά μετονομασία αλλά για να αξιοποιείται καλύτερα η δημόσια υπηρεσία. Η αγορά υπηρεσιών σημείωσε, έχει ως στόχο να γλυτώσει χρήματα το κράτος σε υπαλλήλους στο μέλλον. «Πιστεύουμε ότι πάντοτε θα έπρεπε να έχουμε μονάδα καλύτερης διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, διασπάθιση χρήματος γινόταν όταν δεν υπήρχε αυτή η μονάδα», ανέφερε. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ότι δεν έχει προσωπικό για να κάνει την δουλειά των συμβούλων της μονάδας. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε βάσει των σχεδίων που έχουν οι λειτουργοί μπορούν να έχουν αυξημένες δραστηριότητες.

Εκ μέρους των Οικολόγων ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η σύσταση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων πρόκειται για ένα σκάνδαλο με διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για αυτό θα ταχθούν υπέρ της πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση της μονάδας.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή στη Βουλή επιβεβαιώνοντας ότι τα συμβόλαια των εμπειρογνωμόνων για τις αποκρατικοποιήσεις έληξαν το πρώτο τον Μάρτιο, το δεύτερο τον Απρίλιο και το τρίτο τον Ιούλιο. Ωστόσο το Υπουργείο προχώρησε στην ανανέωσή τους για ένα χρόνο.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy