Καταρρέουν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για Συρία

Έτοιμες να ανακοινώσουν εντός της ημέρας στη Μόσχα ότι διακόπτουν τον διπλωματικό δίαυλο συνεργασίας με τη Ρωσία για το συριακό είναι οι ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας και τη συμμετοχή των Ρώσων στην επίθεση του καθεστώτος Άσαντ στο Χαλέπι.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, φέρονται οργισμένες με τη σφοδρή επίθεση Άσαντ – Ρωσίας στην πόλη της βόρειας Συρίας, που έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδων αμάχων και περιλαμβάνει πλήγματα σε νοσοκομεία στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.

Σχετικές δηλώσεις έκαναν στο πρακτορείο Reuters Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Nωρίτερα, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι περί απειλής ρώσικων πόλεων και πολιτών από εξτρεμιστές, έφεραν την αντίδραση του Κρεμλίνου που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ «κλείνουν το μάτι» σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Ρωσίας.

Ο Κίρμπι την Τετάρτη δήλωσε ότι είναι προς όφελος της Ρωσίας να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «οι εξτρεμιστές μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό εκεί και να επεκτείνουν τις δράσεις τους, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον ρωσικών συμφερόντων, ίσως ακόμη και εναντίον ρωσικών πόλεων. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί περισσότερες ζωές Ρώσων θα χαθούν και περισσότερα ρώσικα αεροσκάφη θα καταρριφτούν».

Η τοποθέτηση αυτή έφερε την αντίδραση της αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, που απάντησε σε έντονο ύφος. «Μήπως οι αναφορές σε πτώματα, καταρρίψεις ρωσικών αεροσκαφών, και τρομοκρατικές επιθέσεις σε πόλεις της Ρωσίας είναι περισσότερο μια προτροπή προς τους τρομοκράτες, παρά ως μια διπλωματική παρέμβαση;», διερωτήθηκε η Ζαχάροβα.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασέκοβ, που τόνισε ότι «η οποιαδήποτε υπόνοια για απειλή των πολιτών μας, πρέπει να αποκλειστεί από κάθε διάλογο. Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι θέμα μη διαπραγματεύσιμο και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω ως προς αυτό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy