Κατάσταση ντροπής και αγανάκτησης η κατάσταση στο ψυχιατρείο, λέει η ΠΟΣΠΦ

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι η κατάσταση η οποία επικρατεί στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας μόνο ντροπή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί αλλά και πολύ θυμό για την εδώ και δεκαετίες ανυπαρξία του Κράτους για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαμονής και περίθαλψης των συνανθρώπων μας που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα.

Οπως αναφέρεται, με αφορμή το πρόσφατο πρόβλημα έλλειψης ζεστού νερού στο νοσοκομείο Αθαλάσσας και άλλα αμέτρητα προβλήματα που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά, η ΠΟΣΠΦ τονίζει ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει αξιοπρεπή στέγη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους ασθενείς με ψυχικά νοσήματα που διαμένουν στο χώρο.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, θα πρέπει να δράσει άμεσα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου ψυχικής υγείας – μόνον έτσι θα μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν αξιοπρεπή, ποιοτική φροντίδα και διαβίωση, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι νοσηλευτές θα μπορούν μέσα από ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον να επιτελούν στο ακέραιο τις υπηρεσίες τους.

“Αν και το θέμα απασχολεί κατά καιρούς τα μέσα ενημέρωσης, ήρθε επιτέλους η ώρα η πολιτεία να ασχοληθεί με σοβαρότητα με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού τα άτομα με ψυχικές παθήσεις δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου άτομα με νοητικά και όχι ψυχιατρικά προβλήματα, τα οποία επίσης φιλοξενούνται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, να μεταφερθούν σε εξειδικευμένους χώρους, ειδικά διαρρυθμισμένους για αυτά”, προστίθεται.

Η ΠΟΣΠΦ αναφέρει τέλος, ότι θα παρακολουθεί με αγωνία τις ενέργειες του κράτους, και δεν θα διστάσει να κακίζει τα κακώς έχοντα και να παρεμβαίνει συνεχώς και ουσιαστικά για τη λύση του προβλήματος. Ο τομέας της υγείας, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά χρειάζεται άμεσες επενδύσεις εδώ και τώρα για το συμφέρον όλων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy