Κατεχόμενα: Υπέρ του στάτους κβο η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ανησυχητική θεωρεί το «υπουργείο εξωτερικών» την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους 6 μήνες υποστηρίζοντας ότι στην έκθεση υπονοείται η επιθυμία της ε/κ πλευράς να μην αλλάξει το στάτους στο νησί και να μην χάσει η ειρηνευτική δύναμη τη δική της θέση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «υπεξ» δηλώνει ότι έχει σοβαρές ενστάσεις σε πολλά σημεία της έκθεσης τις οποίες θα μεταφέρουν λεπτομερώς στον ΓΓ του ΟΗΕ και στους αρμόδιους του Οργανισμού μέσω του «υπουργείου» και του γραφείου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, όπως προστίθεται στη γραπτή ανακοίνωση του «υπεξ».

Η έκθεση προσπαθεί να δημιουργήσει μια λάθος εντύπωση, επικροτώντας την τεχνητή ατζέντα που δημιουργεί η ε/κ πλευρά, με σκοπό να διατηρήσει την ύπαρξη της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ λες και είναι η μόνη πλευρά που επιτυγχάνει την ειρήνη και σταθερότητα στο νησί, υποστηρίζει περαιτέρω.

Θεωρεί ότι αυτή είναι μια μη ισορροπημένη προσέγγιση και γράφει ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί “επιδεικνύεται ανοχή στην ανησυχητική συμπεριφορά και τα προβλήματα που δημιουργεί η ε/κ πλευρά κάθε φορά”, ενώ η τ/κ πλευρά -όπως ισχυρίζεται-με καλή πρόθεση και επιδεικνύοντας εποικοδομητική προσέγγιση κάνει βήματα με ιδιαίτερη προσπάθεια.

Μια τέτοια έκθεση φαίνεται ότι ετοιμάστηκε σε μια προσπάθεια να φανούν ως πρωτοβουλίες τα ελάχιστα βήματα που κάνει, υποστηρίζεται.

Το «υπεξ» θεωρεί ως μη αποδεκτή προσέγγιση το ότι στην έκθεση γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η ευθύνη στην τ/κ πλευρά σε θέματα όπου υπάρχει διαφωνία αντί να καταγραφούν τα βήματα της ε/κ πλευράς που αποτελούν παραβίαση του στάτους ή των συνόρων.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου για την ικανοποίηση της ε/κ πλευράς για την έκθεση, το «υπουργείο εξωτερικών» θεωρεί ότι δίδεται η εντύπωση πως αυτή η έκθεση ετοιμάστηκε υπό την επίδραση της ε/κ πλευράς. «Αυτή η προσέγγιση παγιώνει το ότι η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ έχει μετατραπεί σε σύμβολο του στάτους κβο στην Κύπρο».

Στην ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρεται επίσης ότι δεν γίνεται αναφορά στην απαρχαιωμένη «απομόνωση» εναντίον των Τ/κ στον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό, αλλά και σε κάθε δράση της ζωή τους και για γίνεται μια προσπάθεια αυτό να μειωθεί ως μια απλή ανησυχία της τ/κ πλευράς. Αυτό δείχνει, συνεχίζει, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προτίμησε το αίτημα της ε/κ πλευράς να συνεχιστεί αυτή η απομόνωση με το «υπεξ» να υποστηρίζει ότι με αυτή την έκθεση τα ΗΕ συμπεριφέρονται ως να θέλουν τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης, δηλαδή του στάτους κβο και αυτό έχει υποβληθεί γραπτώς στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy