Κατεχόμενα: Λύθηκε το ζήτημα της μαντίλας και δόθηκαν τα απολυτήρια

Λύθηκε η «κρίση των απολυτηρίων» που ξέσπασε στα κατεχόμενα με τις φωτογραφίες κοριτσιών που φορούν την ισλαμική μαντίλα, με τον «υπουργό παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ να υπογράφει τελικά τα απολυτήρια των μαθητριών του “θρησκευτικού κολεγίου”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του συνδέσμου γονέων και κηδεμόνων, Χικμέτ Καϊνάρτζια μετά τη συνάντηση με τον Ερχιουρμάν δήλωσε ότι τα διπλώματα υπογράφηκαν και με τον «πρωθυπουργό» συμφώνησαν να μην υπάρξουν από δω και πέρα ξανά τέτοια προβλήματα. Ευχαρίστησε τον Τουφάν Ερχιουρμάν αλλά μέμφθηκε τον «υπουργό παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ ότι συνεργάζεται με τις συντεχνίες (εναντίον του θρησκευτικού κολεγίου).

Σε δήλωσή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ο Τζεμάλ Οζγιγίτ ανέφερε ότι με τη μη υπογραφή των απολυτηρίων στα οποία οι μαθήτριες έφεραν την ισλαμική μαντίλα, δεν ήθελε να προκαλέσει κρίση αλλά εφάρμοσε τη γνωμάτευση που πήρε από το «νομικό τμήμα».

Η δήλωσή του από κάποια τ/κ ΜΜΕ σχολιάζεται ως «βήμα πίσω». Ο «υπουργός παιδείας» ανέφερε επίσης στο τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” ότι σύμφωνα με (νέα) γνωμάτευση που πήραν το πρωί σήμερα από το «νομικό τμήμα» υπογράφηκαν και τα απολυτήρια των μαθητριών που στη φωτογραφία φορούν την ισλαμική μαντίλα, και στάλθηκαν στο κολέγιο.

Υπενθύμισε ότι από την ημέρα που άνοιξε το θρησκευτικό κολέγιο είναι θέμα αντιπαράθεσης, έχουν καταχωρηθεί εναντίον του και δικαστικές υποθέσεις, ενώ ο ίδιος επισκέφθηκε ως «υπουργός παιδείας» το σχολείο, πράγμα που δεν είχαν κάνοι προκάτοχοί του, δηλώνοντας ότι και αυτό είναι «κρατικό» σχολείο και πήγε εκεί να το στηρίξει.

Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν με πείσμα να προσεγγίσουν το θέμα μόνο ιδεολογικά αλλά εάν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, πρέπει να τους εφαρμόζουμε, συμπλήρωσε. Ο κ. Οζγιγίτ δήλωσε ότι το γεγονός έφερε στο φως μια εφημερίδα χθες το βράδυ και ο ίδιος είχε ενημέρωση γι’ αυτό σήμερα το πρωί.

Το πρωί, μαθήτριες, μαθητές και γονείς από το θρησκευτικό κολέγιο προέβησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «υπουργείο παιδείας» με πανό όπως «η επιστημονική εκπαίδευση εξαρτάται από τη μαντίλα;».

Άφησαν έξω από το «υπουργείο» ένα μαύρο στεφάνι και φώναξαν συνθήματα καλώντας τον «υπουργό παιδείας» να παραιτηθεί και ζήτησαν την απομάκρυνση των εκπαιδευτικών- μελών της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών από το κολέγιο, κατηγορώντας τους ότι είναι «πράκτορες». Είχαν απειλήσει μάλιστα ότι σε περίπτωση που το θέμα δεν λύνονταν θα κινούνταν νομικά. Στη εκδήλωση είχε παραστεί το πρωί και ο πρόεδρος και «βουλευτής» του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί.

Ομάδα των διαμαρτυρομένων μαθητών και γονέων είχε συνάντηση με αρμοδίους του «υπουργείου παιδείας», αλλά ο πρόεδρος του συνδέσμου γονέων και κηδεμόνων Χικμέτ Καϊναρτζιά δεν θέλησε να συναντηθεί με τον ίδιο τον «υπουργό», Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Μετά από λίγο συναντήθηκε τελικά με τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy