Κάθε ψήφος μετρά

Της  Σούλας Χατζήκυριακου*

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η αποχή αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 22ας Μαΐου. Ανάλογα με την πολιτική κουλτούρα, την πολιτική παιδεία, την οικονομική κατάσταση και τα πιστεύω του κάθε ψηφοφόρου, είναι και η στάση που τηρεί έναντι των εκλογών. Αν θα είναι ένας ενεργός ή απλώς ένας αδιάφορος πολίτης. Είναι όμως ακόμη πιο λυπηρό να εντοπίζεις αυτή την απαξίωση σε νέους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι το πιο δυναμικό και μαχητικό κομμάτι της κοινωνίας.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να είσαι νέος και να είσαι άνεργος ή να έχεις αποκτήσει ένα σωρό πτυχία και να αμείβεσαι με πεντακόσια ευρώ. Η κοινωνία των σκανδάλων και της σήψης  απωθεί τον κάθε έντιμο πολίτη. Τότε έμπρακτα ψήφισε και καταδίκασε τη διαφθορά και μην νομιμοποιείς το σύστημα να συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές. Οση ευθύνη έχει ο πολιτικός για τα κακώς έχοντα, άλλη τόση έχει και ο πολίτης που πρέπει να ελέγχει όσα τεκταίνονται, με τους δικούς του ανθρώπους στη Βουλή. Τους ανθρώπους που ο ίδιος επέλεξε γιατί είναι έντιμοι, γιατί είναι άφθαρτοι, γιατί έχουν καθαρά χέρια, γιατί έχουν αξίες και ιδανικά. Αν είσαι άνεργος, αν το κράτος προνοίας έχει διαλυθεί, αν οι μισθοί έχουν περικοπεί, κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό και θα πρέπει να τους τιμωρήσεις καταψηφίζοντάς τους. Αν τηρήσεις αποχή δεν στέλνεις κανένα μήνυμα. Απλώς θα δώσεις «άφεση αμαρτιών» στην νυν κυβέρνηση που οδήγησε τον κόσμο στη φτωχοποίηση, στο κούρεμα των κοινωνικών ωφελημάτων, στη μιζέρια. Αν δεν ψηφίσεις εσύ, άλλοι θα το κάνουν για σένα. Οι άλλοι θα αποφασίσουν για σένα χωρίς εσένα. Εσύ τότε δεν θα έχεις κανένα δικαίωμα να κρίνεις αυτό το αποτέλεσμα ούτε να έχεις απαιτήσεις από ανθρώπους που δεν επέλεξες.

Ο πολίτης δεν μπορεί να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να αφήνει άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτόν. Η απαξίωση δεν αλλάζει τα απαράδεκτα γύρω μας. Ολοι έχουμε ευθύνη να αλλάξουμε την κοινωνία της σήψης και μόνο με υποψιασμένους και ενεργούς πολίτες μπορούμε να το πράξουμε. Αλλωστε διεφθαρμένοι αποδείκτηκαν ότι δεν είναι μόνο  πολιτικοί, αλλά και  τραπεζίτες και δημόσιοι υπάλληλοι και εργολάβοι οικοδομών και δικηγόροι και ελεγκτές και άλλοι πολλοί. Επομένως είναι γενικά οι αξίες και το ήθος που πρέπει να αλλάξουμε  και όλοι να βοηθήσουμε στη συνδιαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ας μην ξεχνούμε ότι λαοί έχυσαν αίμα για να αποκτήσουν  δικαίωμα ψήφου που, με τόση ευκολία, σήμερα κάποιοι περιφρονούν. Η δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Πρέπει να παλεύεις γι’ αυτήν, πρέπει να την προασπίζεσαι, πρέπει να ενεργείς με υπευθυνότητα για τον εαυτό σου αλλά και για το σύνολο. Ψήφος σημαίνει κρίση, ευθύνη, γνώση, άποψη. Η απάθεια και η απαξίωση της πολιτικής τελικά βοηθά το κατεστημένο και τη διαπλοκή. Ατομα άβουλα επιτρέπουν στο σύστημα να αναπαράγεται και αυτοί να συνεχίζουν να είναι τα θύματά του.

Υπάρχει και η τάση κάποιοι να θεωρούν μαγκιά, εξυπνάδα, ίσως και μόδα την απαξίωση της πολιτικής και ισοπέδωση των πολιτικών. Γι’ αυτό και ο κυνισμός, ο αρνητισμός και η αμφισβήτηση  της αξιοπιστίας των κομμάτων. Ομως αυτοί που θα ψηφίσουν θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων. Αυτοί θα αποφασίσουν για τους νόμους που θα εγκρίνουν. Μένοντας εκτός της εκλογικής διαδικασίας δεν θα έχεις ελπίδα η δική σου άποψη να ακουστεί.

Κάθε ψήφος λοιπόν μετρά και μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Για να μπορείς να ελπίζεις.

Υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy