Καθηλωμένος ο Προϋπολογισμός του Υπ. Μεταφορών για έργα ανάπτυξης

Ελάχιστα αναπτυξιακά έργα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το κατ’ εξοχήν Υπουργείο που προβαίνει σε τέτοιου είδους έργα.

Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στον Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη από τους βουλευτές της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, αλλά και για διάφορα άλλα έργα τα οποία παραμένουν για χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου.

Όπως φαίνεται και μέσα από το σύνολο του προϋπολογισμού του Υπουργείου, οι δαπάνες για αναπτυξιακά έργα αποτελούν μόνο το 10,5%. Μαζί με έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 21,7%. Σε απόλυτους αριθμούς θα δαπανηθούν €62,3 εκατομμύρια το 2017, σε σύγκριση με €79,6 εκατ. που προβλεπόταν να δαπανηθούν το 2016.

Καταγράφεται δηλαδή μια μείωση της τάξης των €17 εκατ. Από το σύνολο του προϋπολογισμού, οι τακτικές/ανελαστικές δαπάνες απορροφούν το 87% του προϋπολογισμού, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες μόλις 12% και 1% αποτελεί το πάγιο.

Σημειώνεται ακόμα ότι για το 2016 το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών έχει παραμείνει καθηλωμένο στο 39% (σε πραγματικούς αριθμούς €11 εκατ.). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Υπουργός απέδωσε “σχεδόν αποκλειστικά” την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προϋπολογισμού στα γνωστά γεγονότα με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου.

Περισσότερα αύριο στη «Χ»

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy