Καθυστερούν οι κανονισμοί για τα pet shops – Αμφιλεγόμενες πρόνοιες

Η ευημερία των ζώων βρίσκεται σε… νομοτεχνική επεξεργασία.

 

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2017 το Σχέδιο Κανονισμών που διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων ζώων (pet shops) καθώς και των ζωολογικών κήπων, με τίτλο «Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Κατοχή και Πώληση Ζώων Συντροφιάς) Κανονισμοί», με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κανονισμοί για την ευημερία των ζώων παρά μόνο οι γενικές πρόνοιες του νόμου.

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Στέλλας Κυριακίδου, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής αναφέρει ότι το εν λόγω Σχέδιο Κανονισμών αποσκοπεί στη ρύθμιση της κατοχής και πώλησης ζώων συντροφιάς και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών κράτησης των ζώων στα καταστήματα αυτά. Σημειώνει παράλληλα πως μόλις ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοθετήματος, θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή για έγκριση.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι κανονισμοί βρίσκονται από τον περασμένο Ιούλιο στη Νομική Υπηρεσία και ακολούθως πρέπει να περάσουν από Υπουργικό και Βουλή, προμηνύει περαιτέρω καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημόσια διαβούλευση που έγινε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο διαφάνηκε ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί που αφορούν την ευημερία των ζώων περιλαμβάνουν πολλές αμφιλεγόμενες πρόνοιες. Για παράδειγμα στους υπό συζήτηση κανονισμούς περιλαμβανόταν πρόνοια για το δικαίωμα ευθανασίας του ζώου αν δεν υπάρχει ευημερία του. Πρόνοια με την οποία διαφώνησαν οι φιλοζωικές οργανώσεις.

Επίσης, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη για ορισμό και καθορισμό της έννοιας «ευημερία των ζώων». Στη συζήτηση είχε επισημανθεί η ανάγκη να τεθούν διαφορετικές πρόνοιες για το κάθε ζώο ξεχωριστά. Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε αρκετά στη δημόσια διαβούλευση ήταν η υποχρέωση του εισαγωγέα να εξασφαλίζει εκ των προτέρων άδεια εισαγωγής ξενικών ειδών ζώων, αφού πρώτα ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις για την ασφάλεια και διαβίωση των ζώων. Με αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί το φαινόμενο να εισάγονται ξενικά είδη άγριων ζώων και οι εισαγωγείς να επικαλούνται την ευρωπαϊκή αρχή για ελεύθερο εμπόριο και έτσι να τα διοχετεύουν ανεξέλεγκτα στην κυπριακή αγορά. Οι εμπλεκόμενοι φορείς αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την κατάθεση των κανονισμών της Βουλής για να μελετήσουν τις πρόνοιές τους και να τοποθετηθούν αφού δεν έτυχαν ενημέρωσης για το τι έχει περιληφθεί τελικά στους κανονισμούς.

Ελλιπείς έλεγχοι στα pet shops Όσον αφορά την κατάσταση σήμερα, ειδικότερα με τα καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων, ο Υπουργός Γεωργίας απαντά στην κα Κυριακίδου ότι στο πλαίσιο των ετήσιων επιθεωρήσεων που διενεργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, διεξάγουν ελέγχους στα pet shops. Εντούτοις, όπως κατήγγειλαν οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι έλεγχοι είναι ελλιπείς και σε πολλά καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων δεν τηρούνται ούτε οι βασικοί κανόνες ευημερίας των ζώων.

Πολλά ζώα π.χ. σκύλοι προς πώληση παραμένουν εντός των καταστημάτων σε πολύ μικρούς χώρους και υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες μέχρι να εξευρεθεί αγοραστής.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy