Κάθοδος Γιούνκερ τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο της τέταρτης Συνόδου της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Κατά τη συνάντηση, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Γιούνκερ εκφράστηκε θετικά ως προς το θέμα της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την επανέναρξη των συνομιλιών και τις προοπτικές που δημιουργούνται, και επανέλαβε τη βούλησή του μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο να δημιουργηθούν προοπτικές που να επιτρέπουν την αισιοδοξίας για ένα θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας τη σπουδαιότητα που θα έχει η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, επεσήμανε πως επιθυμία δεν είναι η ΕΕ να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα `Εθνη και πως η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό θα συνεχίσει να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση, και για αυτό είναι σημαντικό να έχει ρόλο η ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γιούνκερ αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα να υπάρχει αυτή η εμπλοκή της ΕΕ και τη βλέπει θετικά, και κατά τη συνάντηση εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο τον Ιούλιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy