Κατηγορούν τον Έιντε για συνεργασία με τους Ε/κ

Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την τ/κ ηγεσία και τρέχει αμέσως στα πόδια των Ε/κ αξιωματούχων

 

Αντιδράσεις υπάρχουν στα κατεχόμενα εναντίον του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», η οποία αναφέρει ότι υπάρχει η εντύπωση ότι ο Έιντε δεν κρατάει «ίσες αποστάσεις» από τις δύο πλευρές και δεν δίνει σημασία στην τ/κ πλευρά.

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα γράφει ότι πριν τις εκλογές στη Νορβηγία ο Έιντε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία στο Κυπριακό, ωστόσο μετά από κάθε συνάντηση των ηγετών «τρέχει αμέσως στα πόδια των Ε/κ αξιωματούχων», ενώ δεν δίνει σημασία «στα κόμματα εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα της βόρειας Κύπρου, τους αγνοεί», αναφέρει επί λέξει η εφημερίδα.

Προσθέτει ότι ο Έιντε δεν βγαίνει από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τον ”υπεξ” Ταχσίν Ερτουρούλογλου δεν τον έχει επισκεφθεί καν και ούτε θέλει να τον δει, επειδή τον θεωρεί ακραίο εθνικιστή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έιντε το ανέφερε αυτό σε συζητήσεις που είχε με στενούς του φίλους και γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού εντός του 2017. Η «Μιλλιέτ» αναφέρει ακόμη ότι δεν συναντάται συχνά ούτε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, όπως είναι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), ενώ αντίθετα δεν βγαίνει από τα γραφεία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Η εφημερίδα διερωτάται «με ποιο δικαίωμα ο Έιντε, ο οποίος έχει αποστολή καλών υπηρεσιών, δεν άφησε πολιτικό που να μην τον έχει δει στη νότια Κύπρο, έχει τέτοια αντίληψη; Με ποιο δικαίωμα αγνοεί τους πολιτικούς που ψήφισε ο τ/κ λαός; Πιστεύει ότι τη λύση στην Κύπρο θα τη διασφαλίσει μόνο το ’’ναι’’ των Ε/κ; Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει μια αυτοκριτική και να σταματήσει να συναντά μόνο όσους σκέφτονται όπως ο ίδιος. Πρέπει να σεβαστεί κάθε άποψη στην Κύπρο και να μην ξεχχάει την αποστολή καλών υπηρεσιών του».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy