Κατρακυλά το βιοτικό επίπεδο

Τα κόμματα υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύσεις

Βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας αλλά και σοβαρή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας διαπιστώνουν τα κόμματα. Μάλιστα, όπως ανέφεραν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ επεσήμαναν ότι τα κονδύλια για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία παραμένουν καθηλωμένα.

Επίσης, σημείωσαν ότι η υλοποίηση του Προϋπολογισμού στο σκέλος της ανάπτυξης κινείται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Ακόμη επεσήμαναν ότι το 27,7% της κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ότι τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας υπέστησαν μεγάλες περικοπές τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, επεσήμαναν την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, που έχει ως αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Επίσης, τα κόμματα επεσήμαναν ότι περισσότεροι από 25 χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια.

Πέρα των πιο πάνω σημείωσαν την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στη φοροδιαφυγή, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία παραμένουν στα ύψη και τη βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι για άλλη μία χρονιά ο Προϋπολογισμός που ετοίμασε η κυβέρνηση ακολουθεί μια στενή λογιστική προσέγγιση που στόχο έχει μόνο να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα, αγνοώντας τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Όπως επεσήμανε παρουσιάζονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ωστόσο το όφελος διοχετεύεται μόνο στους λίγους και προνομιούχους. Στην πραγματική οικονομία, πρόσθεσε, παρατηρείται συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Επίσης, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας. Μάλιστα ο Αρ. Δαμιανού παρέθεσε στοιχεία με βάση τα οποία το ΑΕΠ έχει μειωθεί από 19,5 δισ. ευρώ το 2012 σε 18,1 δισ. ευρώ.

Επίσης επεσήμανε ότι η μείωση μεταφέρθηκε εξολοκλήρου στους μισθούς, οι οποίοι μειώθηκαν από 9,4 δισ. ευρώ το 2012 σε 8 δισ. ευρώ το 2016. Αντίθετα, πρόσθεσε, τα συνολικά κέρδη παρέμειναν αναλλοίωτα στα 7,5 δισ. ευρώ, όπως και η φορολογία στα 2,55 δισ. ευρώ. Υπέδειξε ακόμη ότι στην αγορά εργασίας με τις πολιτικές του αποφάσεις ο Ν. Αναστασιάδης έγινε ο δημιουργός της γενιάς των 600 ευρώ και ότι χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει. Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού παραμένει ασθενική. Παρέθεσε, επιπλέον, στοιχεία με βάση τα οποία η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών μέχρι τον Αύγουστο ανήλθε μόλις στο 33%, πιο κάτω και από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (36%).

Από πλευράς της κυβέρνησης τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο ΔΗΣΥ επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των αριθμών. Αντίθετα, ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ επεσήμανε το πολύ χαμηλό ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών και την απουσία σχεδίου για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων. Επίσης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ επεσήμανε τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Ακόμη ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων σημείωσε ότι στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχει αναπτυξιακό όραμα. Ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης επεσήμανε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ η Άννα Θεολόγου της Συμμαχίας ανέφερε ότι η μακροχρόνια ανεργία παραμένει πολύ ψηλά και ειδικά μεταξύ των νέων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy