Κατρίν Μοσχοβάκη: Έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού

Έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο από το 1998 συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει σημαντικά χορευτικά σχήματα, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κύπρο. Η επιτυχία που σημείωσε ως Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού ώθησε τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες το 2015 να το διευρύνουν, περιλαμβάνοντας σε αυτό και συμμετοχές χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους θεσμούς μας και στο παρόν στάδιο δεν προβλέπεται να επέλθουν οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτό.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου έχει συμβάλει τόσο στην προβολή του σύγχρονου χορού από το εξωτερικό στην Κύπρο όσο και στην ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των σχέσεων μεταξύ της χορευτικής κοινότητας της Κύπρου με τις αντίστοιχες χορευτικές κοινότητες των άλλων χωρών. Η συμμετοχή των Κύπριων χορευτών στο φεστιβάλ τούς δίνει τη δυνατότητα να προβάλουν το έργο τους σε ένα άλλο πλαίσιο, αξιοποιώντας έτσι την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα προβολής του έργου τους, καθώς μέσα από τη συνεργασία με τις πρεσβείες και την κινητικότητα των καλλιτεχνών δημιουργούνται εν δυνάμει συνεργασίες.

Σίγουρα βοηθάει στη δημιουργία κοινού για τον σύγχρονο χορό, το οποίο έχει γίνει πιο δεκτικό σε νέες ιδέες και πειραματισμούς, έχοντας περισσότερες απαιτήσεις από τις παραστάσεις που βλέπει. Το κοινό του φεστιβάλ είναι πιστό, ενώ χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και διευρύνεται, καθώς το παρακολουθούν άτομα όλων των ηλικιών, τόσο ντόπιοι όσο και ξένοι, χορευτές και μη. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το φεστιβάλ έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού.

Αξιολογώντας τη γενικότερη παρουσία των Κύπριων χορογράφων και χορευτών στο εξωτερικό και των κριτικών που λαμβάνουν, φαίνεται πλέον ότι ο τομέας του χορού στην Κύπρο βρίσκεται σε καλό επίπεδο και σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η πολιτική των Πολιτιστικών Υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα, μέσα από τα προγράμματα επιχορηγήσεων που έχουν θεσπίσει («Πολιτισμός» και «Τερψιχόρη), και την ετήσια διοργάνωση της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Υπάρχει, όμως, αναμφισβήτητα ακόμη δρόμος ώστε να φτάσουμε τα επίπεδα των χωρών που έχουν πιο μακρά παράδοση στον σύγχρονο χορό.

Κατρίν Μοσχοβάκη, Μορφωτική Λειτουργός,Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

  • Σύμφωνα με τους οργανωτές του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, στόχος του φεστιβάλ είναι «να παρουσιάζει στο κοινό της Κύπρου τις τάσεις, δημιουργίες και τα ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας παράλληλα γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία».
  • Έχει όμως καταφέρει αυτούς τους στόχους του το φεστιβάλ; Έχει συμβάλει στη δημιουργία κοινού, είναι όσο πρέπει παρούσα η κοινότητα χορού σε αυτό, χρειάζεται τις όποιες αλλαγές; Είκοσι χρόνια φεστιβάλ πιστεύουμε είναι αρκετά για μια κριτική αποτίμηση του θεσμού και για εισηγήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
  • Για αυτόν το λόγο, ως Ορίζοντας, θέσαμε κάποια ερωτήματα και ζητήσαμε τις απόψεις των, εκ των οργανωτών, Πολιτιστικών Υπηρεσιών αλλά και μελών της κοινότητας του χορού, τις απαντήσεις των όποιων παραθέτουμε σε αυτό το αφιέρωμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy