Καζαμίας: Να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Σκαμπύλη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Σαλαμίνας, Γιώργος Καζαμίας, οριοθετεί τους στόχους για τη φετινή αγωνιστική σεζόν

«Η Νέα Σαλαμίνα δεν είναι μόνο ένα αθλητικό σωματείο αλλά κάτι περισσότερο» τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο εκπρόσωπος Τύπου των «ερυθρολεύκων», Γιώργος Καζαμίας, που οριοθετεί τους στόχους για τη φετινή αγωνιστική χρονιά. «Θα βλέπουμε κάθε παιγνίδι ξεχωριστά και θέλουμε η ομάδα να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «τα περσινά λάθη, όπου βάλαμε περισσότερη πίεση από όση μπορούσε να αντέξει η ομάδα, πρέπει να αποφευχθούν».

Ο Γιώργος Καζαμίας αναφέρεται στο χρέος του σωματείου τονίζοντας ότι είναι διαχειρίσιμο, αλλά και στην πρόθεση το προπονητικό κέντρο στο Μενεού να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Σαλαμίνας τονίζει επίσης ότι θα δοθούν ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την ακαδημία, ενώ δηλώνει ικανοποιημένος από τη στελέχωση της φετινής ομάδας.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα της περιόδου 2019-2022 έχουν παραχωρηθεί στην ΚΟΠ TV  και όχι στη Cytavision παρά την αρχική συμφωνία που είχε προκύψει με τον ημικρατικό οργανισμό λέγοντας ότι «παρατηρήθηκε μια κωλυσιεργία στο όλο θέμα και υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στις διαδικασίες».

Ποιοι στόχοι έχουν τεθεί για τη φετινή αγωνιστική χρονιά;

«Θεωρώ ότι τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως τα περσινά, όπου χωρίς να το θέλουμε βάλαμε μεγάλη πίεση σε προπονητές και ποδοσφαιριστές και δημιουργήσαμε μεγαλύτερες προσδοκίες από όσο θα έπρεπε, πρέπει να αποφευχθούν. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψιν για τη φετινή χρονιά θα βλέπουμε κάθε παιγνίδι ξεχωριστά, να παρουσιαστεί η ομάδα σοβαρή και ανταγωνιστική και να φτάσει όσο το δυνατό πιο ψηλά.

Στο θεσμό του Κυπέλλου δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας απόδοση αλλά και από την τύχη μέσω της κλήρωσης. Και εδώ θα βλέπουμε παιγνίδι με παιγνίδι, για να φτάσουμε όσο πιο μακριά στο θεσμό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες ομάδες είναι πιο πάνω από εμάς, οι οποίες έχουν προϋπολογισμούς πολλαπλάσιους από το δικό μας και ο κόσμος μας πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις δικές μας δυνατότητες αλλά και του αντιπάλου, χωρίς να υποτιμούμε φυσικά τις δυνάμεις μας, να πατάμε γερά στο έδαφος και να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Γνώθι σαυτόν. Την περσινή χρονιά είχαμε όλα τα εχέγγυα για κάτι καλό, όμως ασκήσαμε τέτοια πίεση στην ομάδα που στο τέλος δεν την άντεξε».

Είστε έτοιμοι τη φετινή χρονιά να διαχειριστείτε σωστά τυχόν πίεση που θα προκύψει;

«Ο κόσμος της Νέας Σαλαμίνας είναι απαιτητικός. Αυτό είναι καλό και κακό. Ξεκινώντας από το κακό, ο κόσμος μας δυστυχώς απογοητεύεται πολύ εύκολα με μια αποτυχία, αλλά επίσης ενθουσιάζεται και υπερβολικά με μια επιτυχία και αυτό δεν βοηθά την ομάδα να αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς κάποιες φορές φορτώνεται με υπερβολική πίεση και άγχος. Το θετικό του γεγονότος ότι ο κόσμος είναι απαιτητικός είναι πως κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να φτιάχνεται μια ανταγωνιστική ομάδα που να έχει επιδιώξεις και στόχους και να προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός ιστορικού σωματείου. Από την άλλη όμως θετικό είναι και το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές και προπονητές γνωρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε ένα τυχαίο σωματείο. Η Νέα Σαλαμίνα είναι ένα ιστορικό σωματείο με αρκετό κόσμο δίπλα του. Δεν είναι μόνο ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Η Νέα Σαλαμίνα είναι κάτι περισσότερο από ένα αθλητικό σωματείο και πιστεύω ότι ο κόσμος μας έχει καταφέρει να το δείξει στους ποδοσφαιριστές. Αν θυμηθούμε και την κοσμοσυρροή που υπήρχε στην 1η επίσημη προπόνηση, νομίζω είναι ένα δείγμα για το τι σημαίνει Νέα Σαλαμίνα και τι μεγάλο κόσμο έχει στο πλευρό της».

Η ποιότητα του φετινού ρόστερ σάς ικανοποιεί;

«Θεωρητικά ο προπονητής μας έχει στη διάθεσή του ποδοσφαιριστές με τεράστιες εμπειρίες από ξένα πρωταθλήματα αλλά και το πώς να διαχειριστούν ορθά τα αποδυτήρια. Ο Ντίμιταρ Μακρίεφ είναι για τρίτη χρονιά στην ομάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο Νταβίντ Γκράσι παρά το ότι είχε δεχτεί μία άκρως δελεαστική πρόταση για να συνεχίσει την καριέρα του στην Τουρκία προτίμησε να παραμείνει στην ομάδα μας και ανανέωσε μάλιστα γι’ ακόμα ένα χρόνο. Ο Γκαστόν Σανγκόι έρχεται με παραστάσεις από το ισπανικό πρωτάθλημα και όχι μόνο και γνωρίζουμε από την παρουσία του στον Απόλλωνα ποιος είναι. Ο Ρόμπερτ Βεσελόφσκι, με την περσινή του παρουσία, απέδειξε ότι είναι πολύ σταθερός έχοντας εξαίρετο χαρακτήρα. Ο Ιωάννης Κούσουλος είναι μόλις 21 ετών, είναι αρχηγός της ομάδας και είναι από τους ποδοσφαιριστές που συνδέουν την πρώτη ομάδα με την ακαδημία. Η επιστροφή του Έλιο Ρόκε που γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι, αποτελεί σημαντική προσθήκη. Λέγοντας αυτά θέλω να καταδείξω ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές στο ρόστερ μας που μπορούν να αντέξουν την πίεση και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είναι δουλειά όμως του προπονητή να φτιάξει ένα σωστό κράμα. Ο Λιάσος Λουκά έχει κερδίσει το συμβόλαιό του με την ομάδα μας όχι γιατί είναι Σαλαμιναίος αλλά μέσω της δουλειάς που έκανε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στην Καρμιώτισσα. Έδειξε ότι είναι ένας σωστός επαγγελματίας, σοβαρός στη δουλειά του, γνωρίζει ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι στόχοι της ομάδας και νομίζω ότι έχει όλα τα φόντα να πετύχει».

Έγιναν έντεκα μεταγραφές μέχρι στιγμής. Είστε ικανοποιημένοι;

«Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι. Ο προπονητής είχε επιλέξει τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές μετά από συνεργασία που είχε με την ομάδα προγραμματισμού. Αποκτήσαμε ποδοσφαιριστές που τους γνωρίζαμε από την περσινή τους θητεία σε άλλες κυπριακές ομάδες και κάποιους που η ποδοσφαιρική τους αξία είναι γνωστή. Επίσης, με τη σύμφωνο γνώμη του έχουν ενταχθεί πλήρως στην ομάδα ποδοσφαιριστές από την ακαδημία και είναι στα δικά τους πόδια να αποδείξουν ότι αξίζουν».

Πρόσφατα οκτώ νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και βρίσκονται με την ομάδα στη Βουλγαρία. Έχετε θέσει ως στόχο να καθιερωθούν νεαροί ποδοσφαιριστές στην ομάδα προερχόμενοι από την ακαδημία;

«Έχει ληφθεί απόφαση από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου ότι η Νέα Σαλαμίνα πρέπει να στηριχθεί στα δικά της παιδιά. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τους υψηλούς προϋπολογισμούς που παλαιότερα μάς έφεραν ένα βήμα πριν το κλείσιμο του σωματείου, πρέπει να εμπιστευτούμε τα δικά μας παιδιά και ταυτόχρονα να τα στηρίξουμε ουσιαστικά. Η ακαδημία μας έχει εκσυγχρονιστεί και έκανε πολλά βήματα προς τα εμπρός. Οι οκτώ νεαροί δεν βρίσκονται απλά στην ομάδα για να τη στελεχώσουν. Θα τους δοθούν ευκαιρίες και αυτό το δήλωσε και ο Λιάσος Λουκά. Υπολογίζει στους νεαρούς, τους οποίους θα τους δώσει ευκαιρίες και εξαρτάται από τους ίδιους αν θα καταφέρουν να αδράξουν την ευκαιρία. Δείγμα του ότι ο Λιάσος Λουκά υπολογίζει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές είναι η απόφαση που έχει ληφθεί οι προπονήσεις να διεξάγονται το απόγευμα, έτσι ώστε κανείς από αυτούς να μην λείπει, αφού οι πλείστοι εξ αυτών είναι μαθητές.

Η μπάλα είναι στα δικά τους πόδια. Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να έχουμε αρκετούς ποδοσφαιριστές από την ακαδημία. Να δημιουργούμε ένα κράμα τέτοιο που να μας βοηθά και στο οικονομικό κομμάτι. Γιατί αν έχουμε λύσεις με δικά μας παιδιά, σημαίνει ότι μειώνουμε και το κόστος για να φτιαχτεί η ομάδα».

Ο προϋπολογισμός τη φετινή χρονιά έχει μειωθεί. Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση;

«Όντως ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί σε σχέση με την περσινή χρονιά και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Πριν από πέντε χρόνια το χρέος του σωματείου ανερχόταν στα 5 εκατ. ευρώ. Σήμερα το χρέος έχει μειωθεί στο 1,8 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουμε παρεκκλίνει από τους προϋπολογισμούς που τέθηκαν. Φέτος προχωρήσαμε σε μείωση, ώστε να μειωθεί και άλλο το χρέος.

Επιπλέον θέλαμε να αποφύγουμε φαινόμενα του παρελθόντος, όπου το σωματείο είχε πρόβλημα να πληρώνει τους ποδοσφαιριστές. Προτιμήσαμε να ξοδέψουμε λιγότερα, έτσι ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τους ποδοσφαιριστές παρά να ξοδέψουμε περισσότερα και να μην πληρώνονται κανονικά οι παίκτες, κάτι που φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα. Πρέπει να απλώνουμε το χέρι μας μέχρι εκεί που φτάνει. Ούτε υπερβολές ούτε υπερβάσεις. Συνετά και με μεθοδικότητα.

Σ’ αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι δεν προκύπτει καμία παρέκκλιση από τον φετινό προϋπολογισμό, όπως έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση. Δεν έγινε καμία υπέρβαση ούτε σπατάλη».

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειωθεί το χρέος όπως αναφέρατε. Είναι πλέον διαχειρίσιμη η κατάσταση και ποιος ο στόχος για το μέλλον;

«Είναι διαχειρίσιμο πλέον το χρέος. Το σωματείο έχει προβεί σε διακανονισμούς με όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν. Ίσως είμαστε από τις λίγες ομάδες που δεν χρωστάει σε κανένα παλιό ποδοσφαιριστή. Υπάρχει το χρέος του 1 εκατ. περίπου προς το κράτος, χρέη προς τραπεζικούς οργανισμούς με τους οποίους έχει γίνει διακανονισμός και πληρώνονται μηνιαία και αν καταφέρουμε να τα αποπληρώσουμε στο χρονικό διάστημα που πρέπει, τότε θα προκύψει σημαντικό όφελος προς το σωματείο. Έχει ληφθεί απόφαση ότι συγκεκριμένα ποσά κάθε μήνα θα πρέπει να δίνονται στις υποχρεώσεις που έχουμε και αυτό κάνουμε».

Συμφωνία με την ΚΟΠ TV

Στην προσπάθεια για μείωση του χρέους γίνονται αρκετές ενέργειες. Σε ποια κατεύθυνση κινείστε για αύξηση των εσόδων; 

«Τα έσοδα προέρχονται από συγκεκριμένες ενέργειες. Πρωτίστως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αρχικά είχαμε ξεκινήσει επαφές με τη Cytavision για παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της τριετίας 2019-2022. Δυστυχώς, παρατηρήθηκε μια κωλυσιεργία στο όλο θέμα και υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στις διαδικασίες. Μετά και την επανασύσταση της προσπάθειας της ΚΟΠ TV, το σωματείο μας έφτασε σε συμφωνία και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας, διασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντά του.

Παράλληλα, το νυν Δ.Σ. έχει δημιουργήσει οργανόγραμμα, το οποίο έχει ξεχωριστό τμήμα μάρκετινγκ. Υπάρχουν άτομα στα γραφεία του σωματείου που εργάζονται αποκλειστικά προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης χορηγών και αύξησης των εσόδων. Άρα, λειτουργούμε πιο επαγγελματικά.

Το πιο σημαντικό όμως έσοδο είναι από πλευράς κόσμου. Μέσω της αγοράς εισιτηρίων διαρκείας, αγορά λαχείων, εισφορές και πολλά άλλα έχει προσφέρει πάρα πολλά στο σωματείο. Είναι ο κύριος οικονομικά αιμοδότης της Νέας Σαλαμίνας. Χωρίς τον κόσμο μας πραγματικά δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε λειτουργία ως σωματείο.

Επιπλέον, έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. να αξιοποιηθούν πιο ορθά το ιδιόκτητό μας γήπεδο αλλά και το προπονητικό κέντρο στο Μενεού. Αυτά τα δύο πρέπει να αξιοποιηθούν προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχει πρόθεση όπως το προπονητικό κέντρο στο Μενεού να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί δημιουργώντας πιο επαγγελματικές συνθήκες προς τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο. Το Δ.Σ. θα μελετήσει και τρόπους για αύξηση εσόδων και μέσω των ιδιόκτητων του εγκαταστάσεων».

Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν να εμπλακείς με τα Διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας;

«Είμαι στο Δ.Σ. τα τελευταία τρία χρόνια. Ο λόγος που έχω εμπλακεί είναι ουσιαστικά μόνο ένας. Η αγάπη και το πάθος για τη Νέα Σαλαμίνα. Δεν μπορεί αυτό να εκφραστεί με λόγια. Πρέπει να είσαι ένας από εμάς για να καταλάβεις τι σημαίνει Νέα Σαλαμίνα. Υπάρχουν ευτυχώς και άλλοι νεαροί ηλικιακά που είναι μέλη του νυν Δ.Σ. και είναι όλοι εθελοντές. Σε συνδυασμό με τα παλαιότερα μέλη που μας έδειξαν το δρόμο δημιουργούμε μια δυνατή διοικητική ομάδα και φτιάχνουμε μια Νέα Σαλαμίνα με παρόν και μέλλον. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις νεαρά άτομα να συμμετέχουν σε συμβούλια σωματείων με όλη αυτή την καχυποψία που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Όλοι στη Νέα Σαλαμίνα εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να κρατήσουμε το σωματείο ζωντανό. Η Νέα Σαλαμίνα δεν είναι μόνο αθλητικό σωματείο, είναι κάτι περισσότερο. Για εμάς που δεν έχουμε ζήσει στο Βαρώσι η μόνη μας διασύνδεση με αυτό είναι η Νέα Σαλαμίνα. Ό,τι έχουμε να μας θυμίζει στην καθημερινή μας ζωή την Αμμόχωστο, είναι η Νέα Σαλαμίνα. Είναι υποχρέωσή μας να διατηρούμε το σωματείο ζωντανό».

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο της Νέας Σαλαμίνας;

«Ό,τι και αν πούμε για τον κόσμο της Νέας Σαλαμίνας θα είναι λίγο. Ο κόσμος αγαπά τη Νέα Σαλαμίνα παθολογικά και το δείχνει εμπράκτως. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν δεχθήκαμε την ήττα από το ΑΠΟΕΛ με 9-0 στην έδρα μας που ο κόσμος μας παρέμεινε στην κερκίδα, χειροκρότησε τους ποδοσφαιριστές, φώναξε συνθήματα. Νομίζω ότι αν ήταν οποιαδήποτε άλλη ομάδα, θα είχε σοβαρά προβλήματα. Η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν ενδεικτική της αγάπης που έχει ο κόσμος προς το σωματείο.

Οι εθελοντές αποτελούν ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι για το σωματείο μας. Μας βοηθούν σε οτιδήποτε τους ζητηθεί. Ο κόσμος μας παρά τις δυσκολίες που διάγει παραμένει συσπειρωμένος γύρω από την ομάδα και τη βοηθά σε κάθε βήμα της».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy