“Και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις παραβίασαν τη Συνθήκη Εγγυήσεων”

Ιστορικά, και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις στη Κύπρο έχουν παραβιάσει την «Συνθήκη Εγγυήσεων», όπως αυτή προβλέπεται στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, είπε σήμερα ανώτατη πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συζητώντας με διαπιστευμένους διπλωματικού συντάκτες στην Αθήνα.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, φέρει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης αυτής της παραβίασης, λόγω της εισβολής της στην Κύπρο το 1974. Και έπονται, συμπλήρωσε, η Ελλάδα «που έκανε το πραξικόπημα», και το Ηνωμένο Βασίλειο «που δεν έκανε τίποτα».

Ο αξιωματούχος του ΥΠΕΞ, ερωτηθείς για το θέμα του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο, στα πλαίσια ακριβώς μιας ενδεχόμενης λύσης, απάντησε ότι αυτό αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εμείς», συμπλήρωσε, «δεν εμπλεκόμαστε ούτε σε αυτό, ούτε σε θέματα διακυβέρνησης, ούτε στο εδαφικό, μόνο σε αυτό των εγγυήσεων».

Για να υπάρξει λύση, τόνισε, και η λύση αυτή να είναι λειτουργική και βιώσιμη, «πρέπει να ικανοποιηθεί το αίσθημα των Ελληνοκυπρίων για ασφάλεια», και το ίδιο, πρόσθεσε, «πρέπει να νοιώσουν και οι Τουρκοκύπριοι».

Όταν η συζήτηση ήρθε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η πρόσφατη εκλογική επικράτηση του οποίου προσέδωσε «μιαν άλλη δυναμική στο Κυπριακό» και συνετέλεσε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η ίδια πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι η επιτυχής έκβαση αυτών εξαρτάται «από το κατά πόσο η “κυπριακή ταυτότητα” του Ακιντζί θα είναι ισχυρότερη της “τουρκικής”».

Ο κ. Ακκιντζί ανήκει στην τελευταία γενιά Τουρκοκυπρίων που ακόμα έχουν κυπριακή ταυτότητα, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, και αυτό, συμπλήρωσε, αποτελεί σημαντικό, ίσως και καθοριστικό παράγοντα προς την επίτευξη μιας λύσης.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy