“Και θέλουμε και μπορούμε να βγούμε νικητές σ’ αυτές τις εκλογές”

«Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά διαφέρει ποιοτικά και ουσιαστικά από τις άλλες υποψηφιότητες: διακρίνεται και υπερέχει σε υπευθυνότητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια, μπορεί να συγκρουστεί με το κατεστημένο και να  απευθυνθεί χωρίς βαρίδια, με μια μεστή εναλλακτική πρόταση και με το μέτωπο ψηλά προς το εκλογικό σώμα»

«Τα μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ όχι απλά θα διπλασιάσουν αλλά και θα τριπλασιάσουν, αν χρειαστεί, την προσπάθειά τους για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε: να βγούμε νικητές σ’ αυτές τις εκλογές»

Χρίστος Αλέκου: Και θέλουμε και μπορούμε να βγούμε νικητές σ’ αυτές τις εκλογές

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Με πίστη και αυτοπεποίθηση ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Αλέκου, υπογραμμίζει ότι ο οργανωτικός μηχανισμός του κόμματος είναι έτοιμος να βγει μπροστά, τα μέλη και στελέχη να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν, αν χρειαστεί, την προσπάθειά τους για να πετύχει ο στόχος: Μαζί με τον Σταύρο Μαλά να βγουν νικητές από την εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Ούτε η υστέρηση σε χρόνο εκστρατείας, έναντι των άλλων υποψηφίων, πτοεί το ΑΚΕΛ, ούτε το άφθονο χρήμα που φαίνεται να έχουν ρίξει άλλοι στην εκστρατεία τους, το φοβίζει. Το ΑΚΕΛ στηρίζεται σε δύο στοιχεία για να πετύχει το στόχο του: Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά και στην εθελοντική δουλειά των μελών και στελεχών του.

Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που δεν οριστικοποίησε ακόμα  τις αποφάσεις του για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες και δεν επικυρώθηκε η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά ακόμα από το κομματικό σύνολο. Δεν είναι αυτό ένα μειονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων που μπήκαν ήδη στον τρίτο μήνα της προεκλογικής εκστρατείας;

Καθόλου. Θα έλεγα πως το αντίθετο ισχύει. Και να εξηγήσω γιατί: Η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό έληξε με εκείνο τον άδοξο για εμάς τρόπο μόλις πριν λίγες μέρες. Εμείς ως ΑΚΕΛ συμπεριφερθήκαμε με συνέπεια σε εκείνο στο οποίο διακηρύξαμε: Ότι οι κομματικές μας διαδικασίες δεν πρόκειται να αρχίσουν ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το Κυπριακό, ενόσω συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη λύση και την επανένωση, που αφορούν το μέλλον και τη προοπτική  του τόπου μας.  Γιατί αυτό να αποτελέσει μειονέκτημα για εμάς και όχι για τους υπόλοιπους- τόσο αυτούς που βιάστηκαν να υποβάλουν υποψηφιότητα την ώρα που οι ζυμώσεις για το Κυπριακό βρίσκονταν στο απόγειό τους, αναδεικνύοντας με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιες ήταν οι προτεραιότητες τους, όσο και για τον Πρόεδρο που ναι μεν δεν έχει υποβάλει υποψηφιότητα, πλην όμως η όλη του συμπεριφορά τους τελευταίους μήνες, έπεισε και τον πιο καλόπιστο, ότι δυστυχώς – για τον κυπριακό λαό – η μόνη του έγνοια ήταν και είναι οι προεδρικές εκλογές; Από την άλλη, εμείς έχουμε μια ειδοποιό διαφορά ως προς τις διαδικασίες. Ο υποψήφιος που προκρίνει το ΑΚΕΛ δεν αυτοανακηρύχθηκε σε μια νύκτα όπως έγινε με άλλους υποψηφίους. Η Κ.Ε. του κόμματος έχει προκρίνει την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά και αρχίζει η διαδικασία συζήτησης της υποψηφιότητάς του στις κομματικές ομάδες τέλος Αυγούστου για να ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου στις 17 Σεπτεμβρίου. Θα έχουμε δηλαδή πέντε μήνες στη διάθεσή μας, χρόνος αρκετά ικανοποιητικός για την υλοποίηση των σχεδιασμών μας.

Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τον υποψήφιο που θα επέλεγε το ΑΚΕΛ. Εξακολουθεί να διατηρείται αυτό το ενδιαφέρον μετά την απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος να προκρίνει την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά; Πώς το επιμετράτε;

Είναι γεγονός ότι για ακόμα μια φορά έχει παρουσιαστεί αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για την επιλογή του υποψηφίου μας, κάτι που εν πολλοίς θεωρούμε ότι ήταν αναμενόμενο. Αναμενόμενο με την έννοια ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα μεγάλο σε δύναμη κόμμα και κατά κανόνα οι επιλογές του καθόριζαν και το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι επίσης γεγονός ότι στο άκουσμα της είδησης για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να εισηγηθεί προς το κομματικό σύνολο την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, εισπράττουμε πολύ θετικά σχόλια και όχι μόνο από τους ψηφοφόρους μας. Τα σχόλια αυτά είναι αφενός απότοκο των ποιοτικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του Σταύρου Μαλά και αφετέρου συνιστούν και κατ’ αρχήν ένδειξη της θετικής διάθεσης στήριξης αυτής της επιλογής. Στοιχείο, αντιλαμβάνεστε, που μας βοηθά τα μέγιστα στην προσπάθειά μας, μπαίνοντας, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, στην ουσιαστική προεκλογική περίοδο, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νικηφόρας πορείας. Και θέλουμε και μπορούμε, πιστεύω, να βγούμε νικητές με την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά σ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές. Λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών της υποψηφιότητας Μαλά από τη μια και λόγω της ανάγκης για απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη από την άλλη.

Είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι εκ των υποψηφίων στηρίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία σε άφθονο χρήμα. Το ΑΚΕΛ πού θα την στηρίξει;

Είναι φανερό ότι και σε αυτές τις εκλογές, ίσως πιο έντονα και πολύ πιο ενωρίς παρά προηγούμενα, κάποιοι από τους υποψηφίους είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν το χρήμα ως βασικό τους εργαλείο προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Αυτή είναι δική τους επιλογή και είναι δικαίωμά τους, αφού έχουν τις δυνατότητες να λειτουργήσουν όπως αυτοί νομίζουν.

Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν στήριζε τις προεκλογικές του εκστρατείες κύρια στην εθελοντική δουλειά των μελών και των στελεχών του. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι είναι δυνατό μια προεκλογική εκστρατεία να μην απαιτεί έξοδα. Απαιτεί και μάλιστα μεγάλα ποσά, τα οποία προκύπτουν μέσα από τις διάφορες δράσεις που αναπτύσσονται και τα οποία καλύπτονται από εισφορές των μελών μας αλλά και φίλων του κόμματος.

Πώς απαντάτε στον ισχυρισμό ότι ο κ. Αναστασιάδης φοβάται περισσότερο την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου παρά εκείνη του Σταύρου Μαλά, γι’ αυτό και οι χειρισμοί του στο Κυπριακό ρέπουν προς τον απορριπτισμό;

Κατ’ αρχήν οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη ρέπουν τους τελευταίους μήνες προς τον απορριπτισμό όχι μόνο για να συναντήσει τις απόψεις και θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά περισσότερο για να συναντήσει τις απόψεις και θέσεις  μερίδας μελών, στελεχών και ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Αυτούς που κατάφεραν να τον πείσουν ότι θα πρέπει να αλλάξει ρότα αν θέλει να μην χάσει και τα αυγά και το καλάθι. Εξού και η μεταμόρφωσή του. Για το ποιον φοβάται περισσότερο, αυτό μου θυμίζει τις προεδρικές εκλογές του 1988, όταν οι του ΔΗΣΥ αγωνιούσαν εάν ο Γ. Βασιλείου θα περνούσε στον δεύτερο γύρο, θεωρώντας τον πιο εύκολο αντίπαλο από τον Σπύρο Κυπριανού. Και τελικά ο Γ. Βασιλείου όχι μόνο πέρασε στον δεύτερο γύρο αλλά εκλέγηκε και Πρόεδρος. Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά διαφέρει ποιοτικά και ουσιαστικά από τις άλλες υποψηφιότητες: διακρίνεται και υπερέχει σε υπευθυνότητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια, μπορεί να συγκρουστεί με το κατεστημένο και να  απευθυνθεί χωρίς βαρίδια, με μια μεστή εναλλακτική πρόταση και με το μέτωπο ψηλά προς το εκλογικό σώμα.

Νομίζετε ότι το εκλογικό σώμα είναι έτοιμο να ακούσει και να επιλέξει νέο Πρόεδρο, κρίνοντας από τις προτάσεις των υποψηφίων;

Ο λαός μας είναι βαθιά δημοκρατικός και αναγνωρίζει ότι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι κατά πρώτον η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του τόπου, ακριβώς για να μην επιτρέψουμε την τουρκοποίηση και κατά δεύτερον ο εκσυγχρονισμός του κράτους, ώστε οι δομές και οι υπηρεσίες του, οι θεσμοί και οι αξιωματούχοι του να εξυπηρετούν τον πολίτη με σεβασμό και αξιοκρατία.

Εξάλλου έχει κουραστεί από τις δεσμεύσεις που έγιναν ανέκδοτο, που εξευτέλισαν το θεσμό και την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας από πολιτικούς που έχουν μοναδική έγνοια την καρέκλα και όχι το μέλλον του τόπου. Ο λόγος του Σταύρου Μαλά είναι καθαρός, σταράτος και τεκμηριωμένος. Μπορεί να φθάσει στον πολίτη και να τον ξεχωρίσει ως τον πιο αξιόπιστο για να είναι ο επικεφαλής του κράτους για την επόμενη πενταετία.

Δεν είναι μυστικό ότι η απαξίωση στην πολιτική έχει πλήξει σε ένα βαθμό και το ΑΚΕΛ με επιπτώσεις στην οργανωτική του κατάσταση. Αυτή η κατάσταση, ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας, εκτιμάτε ότι είναι τέτοια που μπορεί να καταστήσει την υποψηφιότητα Μαλά ελπιδοφόρα;

Η απαξίωση των ψηφοφόρων προς την πολιτική παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια αυξητική τάση με ρυθμούς, θα έλεγα, ανησυχητικούς. Τα αίτια και τα αιτιατά γι’ αυτό το φαινόμενο έχουν λεχθεί και έχουν κατατεθεί πολλάκις από όλα τα κόμματα και οργανωμένα σύνολα, όπως ο καθένας τα αντιλαμβάνεται και τα ερμηνεύει για τους δικούς του λόγους.

Πολύ συνοπτικά να τονίσω ότι για εμάς αυτό το αρνητικό στοιχείο δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται παράλληλα με τον τρόπο που αναπτύσσονται αρνητικά στοιχεία της κοινωνίας, όπως είναι ο υποκειμενισμός, ο ατομικισμός, η διαφθορά, η διαπλοκή, τις συνέπειες και τα προβλήματα των οποίων, δυστυχώς, τα οργανωμένα σύνολα και γενικότερα η κοινωνία όχι μόνο δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν, αλλά κάποιοι γίνονται και είναι μέρος του προβλήματος, συμπεριφερόμενοι λαϊκίστικα προκειμένου να ευνοηθούν από τις όποιες περιστάσεις. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες σε γεγονότα που βοούν και τα οποία, αντί να τύχουν υπεύθυνης αντιμετώπισης, στηριγμένης σε αρχές, η έγνοια και η αγωνία ορισμένων είναι με ποιο τρόπο θα επωφεληθούν περισσότερο οι ίδιοι ή η παράταξή τους, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες. Αυτά τα κακά παραδείγματα είναι παραπάνω από αρκετά για να στραγγαλίσουν και να σκοτώσουν την προσπάθεια για συγκράτηση αυτής της απαξίωσης.

Ασφαλώς η απαξίωση στην πολιτική δυστυχώς δεν κατανέμεται ανάλογα με το ποιος ευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο. Επηρεάζει όλα τα κόμματα και θα ήταν αδύνατο το ΑΚΕΛ να αποτελέσει εξαίρεση. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να ισχυριστεί ότι οι επιπτώσεις προς το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να ήταν περισσότερες υπό την έννοια ότι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του κόσμου από το ΑΚΕΛ είναι πολλαπλάσιες. Και ο βασικός λόγος ακριβώς που δεν είναι τελικά περισσότερες οι επιπτώσεις, είναι γιατί ο οργανωτικός μηχανισμός, που αποτελεί το σκληρό πυρήνα   του κόμματος, παραμένει σφριγηλός και συγκροτημένος. Είναι εδώ που στηρίζεται η αυτοπεποίθησή μου ότι η υποψηφιότητα Μαλά θα καταστεί νικηφόρα. Στην αποφασιστικότητα που δείχνουν τα μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ, τα οποία όχι απλά θα διπλασιάσουν αλλά και θα τριπλασιάσουν, αν χρειαστεί, την προσπάθειά τους  για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε: να βγούμε νικητές σ’ αυτές τις εκλογές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy