Και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο

Του Τάσου Περδίου

Τρία σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, Οθωνα Θεοδούλου, στη γενική συνέλευση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο: “Μελετώντας τους αριθμούς και τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω της ανάλυσης του «ανταγωνιστικού μεριδίου» γνωστής ως Competitive Share, φαίνεται καθαρά ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λάρνακας βρίσκεται κυρίως στους τομείς των μεταφορών και ενέργειας”.

Το δεύτερο: “Στο λιμάνι θα έπρεπε να του αποδοθεί τέτοιος ρόλος που θα βγαίνει βιώσιμο με καθαρά λιμενικές εργασίες. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή έπρεπε να έχει όλες τις επιλογές ανοικτές και η καλύτερη να επιλεγεί στο τέλος ανάλογα με πλεονεκτήματα -μειονεκτήματα και οφέλη στην πόλη και στον τόπο και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αντ’ αυτών δόθηκαν κατευθύνσεις κατά κύριο λόγο μόνο στην κρουαζιέρα, επιβατική κίνηση και mega γιοτ και μικρός αριθμός νέων θέσεων στη μαρίνα. Το να προτείνεται να καταργηθεί ένα λιμάνι για να κάνουμε γραφεία, διαμερίσματα και 200 νέες θέσεις στη μαρίνα, το βλέπουμε με σκεπτικισμό”.

Το τρίτο αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης της παραλίας μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών: “Το όραμα των εντολοδόχων του έργου και της πόλης, που ανέλαβαν οι μελετητές (αναφέρεται στον οίκο που έχει αναλάβει το τοπικό σχέδιο της πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής) να μετουσιώσουν σε πολεοδομικό σχεδιασμό, είναι να μετατραπεί αυτό το κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας σ’ ένα διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό ποιότητας που να ανακαλύπτει ξανά τη σχέση του με τη θάλασσα”.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω συγχυστεί. Οι έμποροι και βιομήχανοι της Λάρνακας δεν θέλουν τουριστικό λιμάνι και βλέπουν το μέλλον της Λάρνακας στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Δύο συν δύο ίσον τέσσερα.

Για εξηγήστε μας όμως: Πώς είναι δυνατόν να θέλετε και ενεργειακό λιμάνι και μετατροπή της παραλίας, ακριβώς δίπλα σε ένα διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό ποιότητας; Πώς συνάδει ο τουρισμός επιπέδου με τα εργοστάσια λάσπης και χημικών;

Πέρα από τα πατριωτικά και τοπικιστικά συνθήματα είναι αφελές να νομίζει κάποιος ότι οι Σκαλιώτες επιχειρηματίες θα μεριμνήσουν για το καλό της πόλης και ενάντια στα δικά τους συμφέροντα. Αυτό είναι κατανοητό με ταξικούς όρους. Γι’ αυτό θέλουν και σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης τεράστιων ιδιωτικών παραθαλάσσιων φιλέτων και ενεργειακό λιμάνι.

Υπεράνω όλων όμως δεν μπορεί παρά να είναι το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της πόλης. Μη θέλετε και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy