Και το Ην. Βασίλειο υπέρ επιδρομών στη Συρία

Την επιχειρηματολογία υπέρ της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανέπτυξε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προτρέποντας τους βουλευτές να στηρίξουν μία τέτοια πρόταση.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι το ΗΒ βρίσκεται στην «κορυφαία κατηγορία» των χωρών που είναι στο στόχαστρο των τζιχαντιστών και ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει δράση «τώρα», διότι «κάθε μέρα που δεν αναλαμβάνουμε δράση είναι μια μέρα κατά την οποία το Ισλαμικό Κράτος δυναμώνει».

Επισήμανε ότι επτά τρομοκρατικά χτυπήματα επί βρετανικού εδάφους έχουν αποτραπεί τους τελευταίους 12 μήνες, όλα σχεδιασμένα από το ΙΚ.

Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι οι στενότεροι σύμμαχοι της Βρετανίας, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν ζητήσει τη συνδρομή των βρετανικών δυνάμεων. «Είναι λάθος το Ηνωμένο Βασίλειο να υπενοικιάζει την ασφάλειά του σε άλλες χώρες», σχολίασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Η πλήρης επιχειρηματολογία του Ντέιβιντ Κάμερον αναπτύσσεται σε ένα έγγραφο 33 σελίδων, που συνιστά απάντηση σε έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων από τον περασμένο μήνα, η οποία τασσόταν κατά της επέκτασης των βρετανικών επιθέσεων από το Ιράκ και στη Συρία.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι, όπως είπε, τα μαθήματα από τον πόλεμο στο Ιράκ και στη Λιβύη έχουν γίνει κατανοητά και επομένως αυτή τη φορά υπάρχει συμπαγής δέσμευση στη διασφάλιση μίας λειτουργικής κυβέρνησης στη Συρία, η οποία θα αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Άσαντ.

Το έγγραφο του κ. Κάμερον παρουσιάζει ένα σχέδιο επτά σημείων για την επέμβαση στη Συρία:

  • Διατήρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων για την προστασία της Βρετανίας
  • Προώθηση πολιτικής συμφωνίας στη Συρία
  • Ανάδειξη συριακής κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί αξιόπιστα όλους τους Σύρους
  • Νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους μέσω στρατιωτικών και άλλων δράσεων
  • Συνέχιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σύρους πολίτες
  • Σχέδιο για τη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της Συρίας
  • Συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους για περιορισμό του αντίκτυπου του Ισλαμικού Κράτους στην σταθερότητα της περιοχής.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει βρετανικός βομβαρδισμός στη Συρία χωρίς έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων –η οποία είχε απορρίψει προηγούμενη πρόταση τον Αύγουστο του 2013- και ότι δε θα φέρει την πρόταση αυτή προς ψήφιση αν δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι θα στηριχθεί από την πλειοψηφία των Βουλευτών.

Μια νέα ήττα σε μια νέα ψηφοφορία επί της πρότασης θα ήταν ένα «επικοινωνιακό πραξικόπημα» υπέρ των τζιχαντιστών, είπε ο κ. Κάμερον.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy