Και Τουρκική πλατφόρμα στην ΑΟΖ – Το ΥΠΕΞ εξετάζει νομικά μέτρα

Η Τουρκία ψάχνει να αγοράσει πλατφόρμα για να τη μεταφέρει στο οικόπεδο «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης παρέθεσε πριν από λίγο ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τους σχεδιασμούς σε σχέση με την υπό εξέλιξη γεώτρηση στο οικόπεδο «11». Επίσης η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ρώτησε ποιό είναι το πλάνο για αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας. Ο Γ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις προσπάθειες της Τουρκίας για αγορά πλατφόρμα με σκοπό να τη μεταφέρει στο οικόπεδο «6» της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως είπε το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τη λήψη νομικών μέτρων καθώς και άλλες ενέργειες.

Ο Υπουργός Ενέργειες είπε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ σε τρία επίπεδα. Θεωρεί ότι ένα μέρος ανήκει στην ίδια, ένα μέρος σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος και ένα άλλο μέρος ότι ανήκει στα κατεχόμενα. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, θεωρεί ότι το οικόπεδο «11» στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση, ανήκει στην Αίγυπτο. Ωστόσο, συνέχισε, η Κύπρος διαθέτει συμφωνίες τόσο με την Αίγυπτο όσο και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες (πλην της Τουρκίας) και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Όσον αφορά τη συμφωνία που προτίθενται να υπογράψουν περί τα τέλη του έτους η Τουρκία και το Ισραήλ, είπε ότι εάν ο αγωγός θα περάσει από την Κυπριακή ΑΟΖ απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η συμμετοχή της στη συμφωνία. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία με την Αίγυπτο, για να γίνει αγωγός από το κυπριακό κοίτασμα προς την Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει νέα συμφωνία μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητες της κάθε χώρας. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε περίπτωση που ο αγωγός Τουρκίας – Ισραήλ θα περάσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε σχέση με τη γεώτρηση της Total στο οικόπεδο «11» είπε ότι η πλατφόρμα έχει σταθεροποιηθεί και ότι σε 2-3 μέρες θα ξεκινήσει να κατεβαίνει το τρυπάνι που θα φτάσει σε βάθος στα 4,250 μέτρα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy