Κεφαλαιαγορά: Πρόστιμα για Panama Papers

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικά πρόστιμα για τα Panama Papers, ενώ προχώρησε επίσης στη λήψη σειράς μέτρων για διόρθωση των εσωτερικών διαδικασιών Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) με σκοπό την πλήρη συμμόρφωση τους με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Τα πιο πάνω ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου, διαμηνύοντας παράλληλα η Επιτροπή θα επανέλθει για να εξετάσει κατά πόσο οι εποπτευόμενοι έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της.

Σύμφωνα με την Δ. Καλογήρου το Τμήμα Παρεμπόδισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέτασε τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τις ΕΠΔΥ καθώς και τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από επιτόπιους και εξ’ αποστάσεως ελέγχους σε εποπτευόμενους οργανισμούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν πελάτες που είχαν ή/και έχουν επιχειρηματική σχέση με την εταιρεία Mossack Fonseca ή/και περιλαμβάνονται στα Panama Papers.

«Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω ελέγχων», όπως ανέφερε η Δ. Καλογήρου, «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικά πρόστιμα και υπέδειξε σε αριθμό ΕΠΔΥ τη λήψη σειράς μέτρων για σκοπούς διόρθωσης των εσωτερικών τους διαδικασιών, ρυθμιστικών και πρακτικών, με σκοπό την πλήρη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις. Τόσο οι Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) όσο και οι ΕΠΔΥ», πρόσθεσε η Δ. Καλογήρου, «οφείλουν να λάβουν αυτά τα μέτρα εντός της προθεσμίας που τους έχει δοθεί, στο τέλος της οποίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ελέγξει εκ νέου τη συμμόρφωση τους».

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα γίνει ανάλογη έρευνα και για τα Paradise Papers, η Δ. Καλογήρου απάντησε αρνητικά. Όπως εξήγησε εάν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα με εποπτευόμενο οργανισμό αυτό θα διαφανεί μέσα από τους ελέγχους που πραγματοποιεί ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν απαιτείται ειδική έρευνα για τα Paradise Papers. Ανέφερε ωστόσο ότι εάν αυτό ζητηθεί από την Πολιτεία – όπως έγινε και στην περίπτωση των Panama Papers που το ζήτησε η Βουλή – η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πραγματοποιήσει ειδική έρευνα για τα Paradise Papers.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy