Κενά στη φροντίδα ατόμων που αφυπνίζονται από κώμα

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Το μεγάλο κενό στη μετανοσοκομειακή φροντίδα και ενσωμάτωση ατόμων που αφυπνίζονται από κώμα αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος LUCAS (Links United for Coma Awakenings through Sport).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου (ΕΚΦΚ), η αναγκαιότητα ενός Κέντρου Αποκατάστασης στην Κύπρο είναι δεδομένη, όπως και η στήριξη κάθε προσπάθειας από μη κυβερνητικές οργανώσεις για κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών.

Σύμφωνα με το ΕΚΦΚ, το πρόγραμμα LUCAS τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2016 μετά από δυο χρόνια δουλειάς.

Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 87 πρόσωπα, συγκεκριμένα 49 ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (TBI) ή κακώσεις νωτιαίου μυελού (SCI) και 38 φροντιστές, ολοκληρώνοντας ένα πρόγραμμα 24 εβδομάδων σωματικής δραστηριότητας που αποτελείτο από 48 προπονήσεις με ξεχωριστές και συνδυασμένες δραστηριότητες.

Για τα κυπριακά δεδομένα, το πρόγραμμα αποκάλυψε το μεγάλο κενό τόσο όσον αφορά την ιατροφαρμακευτικά περίθαλψη όσων βγαίνουν από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Νοσοκομείου μετά από κώμα, όσο και την αδυναμία του κράτους να στηρίξει άμεσα ή έμμεσα την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών.Η αναγκαιότητα ενός Κέντρου Αποκατάστασης στην Κύπρο είναι δεδομένη, όπως και η στήριξη κάθε προσπάθειας από μη κυβερνητικές οργανώσεις για κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.