«Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών (KEM)»

Tο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Ερευνητικό Κέντρο CARDET, στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιούν Έργο με τίτλο «Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών (KEM)». Τα Κέντρα λειτουργούν στη Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και στελεχώνονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο μηνών από τη λειτουργία των Κέντρων πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, την Πέμπτη 23 Μάρτιου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. Παρευρέθηκαν και απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Προέδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθ. Νίκος Καρτακούλης και ο κος Κωσταντίνος Κυπριανού, Προϊστάμενος της Μονάδας Εσωτερικών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κος Κυπριανού τόνισε ότι οι Υπήκοοι Τρίτων Χωρών πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πόρους και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ένταξης. Χαιρέτησε την προσπάθεια που γίνεται από τα ΚΕΜ, καθώς προωθούν και προάγουν την αποτελεσματικότερη ένταξη, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των ευάλωτων ομάδων που εξυπηρετούνται από τα ΚΕΜ.

Ο Δρ. Στέφανος Σπανέας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου, αναφέρθηκε εν συντομία στο σκοπό του Έργου που είναι η δημιουργία, λειτουργία και η διαχείριση Κέντρων Μεταναστών, τα οποία παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε μετανάστες προκειμένου να έχουν αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη ένταξη στην κοινωνία της Κύπρου.

Μέσα στους δύο πρώτους μήνες 607 άτομα, προερχόμενα από 35 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πληροφορηθεί για τις λειτουργίες των Κέντρων αλλά και έχουν εξυπηρετηθεί σε διάφορα αιτήματα που έθεσαν προς τους λειτουργούς. Η Δρ. Δέσποινα Κοχλιού από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναφέρθηκε πως στα ΚΕΜ παρέχονται, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες όπως ενημέρωση και πληροφόρηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, βοήθεια για εξεύρεση εργασίας και στέγης, ενημέρωση για ευκαιρίες εκπαίδευσης, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Κύπρο και πως αυτά επιλύονται με τις παρεχόμενες από τα ΚΕΜ υπηρεσίες.

Επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η καινοτόμα προσπάθεια που υλοποιείται από τη συνεργασία Κυπριακών Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας συμβάλλει στη ενεργή κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στις τοπικές κοινωνίες.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δρ. Γιώργου Ιορδάνου, εκπροσώπου από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως στην αξία της διϋπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο, τομέα της ένταξης μεταναστών.

Επιπρόσθετα, τόνισε και την ανάγκη για τη δημιουργία και υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην Κύπρο. Κλείνοντας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημιουργία των ΚΕΜ και χαιρέτησε με τη σειρά του την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy