Κέντρα Υγείας: Κλείνουν κάποια, αναβαθμίζονται άλλα…

•Στα χέρια των συντεχνιών των γιατρών η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αρχές της βδομάδας οι εισηγήσεις τους στον Υπουργό Υγείας

Της Μαρίνας Κουμάστα

Προς κλείσιμο οδεύουν τα εξωτερικά ιατρεία Αγίου Δομετίου, Ανθούπολης, Δευτεράς, Τσερίου, Γερίου, Στροβόλου II, Καλού Σαμαρείτη, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παραμένουν και αναβαθμίζονται τα εξωτερικά ιατρεία Στροβόλου, παλαιού νοσοκομείου, Λακατάμειας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λατσιών, Καϊμακλίου, τα οποία θα λειτουργούν μέχρι νωρίς το βράδυ και Σάββατο μέχρι το μεσημέρι.
Ουσιαστικά, τα 7 πιο πάνω κέντρα υγείας συμπλεγματοποιούνται/συγχωνεύονται με γειτονικά κέντρα υγείας που έχουν ένα ή δύο ιατρούς και όλοι οι ιατροί που εργάζονται στα αστικά κέντρα υγείας της Λευκωσίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν κάποιες απογευματινές βάρδιες τον μήνα και Σάββατο πρωί. Η πρόταση του Υπουργείου για τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΚΠΦΥ) βρίσκεται ήδη στα χέρια των συντεχνιών των γιατρών και λίαν συντόμως αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι για συζήτηση.
Οι κυβερνητικοί γιατροί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, έχουν μελετήσει την πρόταση και από βδομάδας θα αποστείλουν στον Υπουργό Υγείας συγκεκριμένες εισηγήσεις. Όπως ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», «ως ιδέα δεν μας βρίσκει αντίθετους. Έχουμε όμως κάποιες εισηγήσεις που θεωρούμε ότι μπορούν να βελτιώσουν την πρόταση». Όπως η εφημερίδα μας πληροφορείται, ήδη στο Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει κάποιες αντιδράσεις από Κοινοτικά Συμβούλια για το κλείσιμο των ιατρικών κέντρων της περιοχής τους. Πονοκέφαλο για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί και η στέγαση του προσωπικού (θα χρειαστεί να μετακινηθεί προσωπικό από τα κέντρα που κλείνουν σε αυτά που θα αναβαθμιστούν), αφού σε κάποια κέντρα υγείας δεν υπάρχουν επιπλέον γραφεία. Το Υπουργείο, όπως αναφέρει στην πρότασή του, επιχειρεί να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τα απογεύματα μέχρι αργά το βράδυ, όπως επίσης και το Σάββατο το πρωί. Η δε πρόταση, σημειώνει, διασφαλίζει (σε συνθήκες ΓεΣΥ) τη συνέχεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών εφόσον αυτοί θα εγγραφούν σε συγκεκριμένο ΚΠΦΥ όπου και θα κρατείται ο φάκελός τους. Την ίδια ώρα όμως το Υπουργείο εκτιμά ότι οι σχεδιασμοί του υποβοηθούν στην αποσυμφόρηση του ΤΑΕΠ Λευκωσίας νοούμενου ότι το ΤΑΕΠ θα ανακατευθύνει τα μη επείγοντα περιστατικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ενώ «θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από τα λειτουργικά έξοδα των κέντρων υγείας που κλείνουν». Για την επιλογή, πάντως, των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα λειτουργούν τα απογεύματα, το Υπουργείο έχει προσμετρήσει συγκεκριμένα κριτήρια όπως:
• τις κτιριακές εγκαταστάσεις
• την ύπαρξη διαθέσιμων γραφείων για στέγαση επιπρόσθετων ιατρών, αφού η απογευματινή βάρδια θα επικαλύπτεται με την πρωινή
• την εύκολη πρόσβαση, με ύπαρξη Μέσων Μαζικής Κυκλοφορίας (δημόσιες συγκοινωνίες)
• την εύκολη πρόσβαση από ημιαστικές περιοχές
• την εφαρμογή μηχανογραφημένου συστήματος
• την κάλυψη μεγάλης γεωγραφικής ή πυκνοκατοικημένης περιοχής της Λευκωσίας

Η υφιστάμενη κατάσταση
Στην πρότασή του το Υπουργείο Υγείας καταγράφει και την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά τις απογευματινές ώρες με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες του πληθυσμού. Τα κρατικά ΚΠΦΥ, προσθέτει, βρίσκονται ως προς το ωράριο λειτουργίας σε μειονεκτικότερη θέση από τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, παρά τις άριστες υποδομές/εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που διαθέτουν, καθώς επίσης και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Σημειώνει επίσης το συνωστισμό στα ΤΑΕΠ, κυρίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, για μη επείγοντα περιστατικά, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να υπάρχει το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Κρίνει επίσης ως μη αποτελεσματική και αποδοτική τη χρήση των διαθέσιμων πόρων, κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού, με τη λειτουργία μικρών ΚΠΦΥ με ένα γιατρό. «Η λειτουργία πολυ-ιατρείων είναι αποδεδειγμένο ότι επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα υγείας, μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών και είναι οικονομικά αποδοτικότερα εφόσον εφαρμόζονται οι οικονομίες κλίμακας», επισημαίνει. Υπενθυμίζει δε ότι η μελέτη των συμβούλων McKinsey στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που έγινε το 2009, έχει δείξει ότι το 8% των περιστατικών αφορά επείγοντα που χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο, 22% είναι επείγοντα χωρίς εισαγωγή, ενώ το 70% αφορά μη επείγοντα περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να τύχουν χειρισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ώρες αιχμής είναι μεταξύ 11:00-15:00 και 20:00-23:00. Σήμερα λειτουργούν 17 Αστικά Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από τα οποία τα 12 στη Λευκωσία, 2 στη Λεμεσό και από ένα στη Λάρνακα-Αμμόχωστο και Πάφο. Από αυτά τα 14 λειτουργούν ακολουθώντας το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ 4 -Παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ΚΥ Λατσιών, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού- λειτουργούν και με απογευματινή βάρδια από τις 7:30 μέχρι τις 20:30. Το Παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί και Σάββατο πρωί από τις 8:00-13:30.

 

O OAY προτείνει τα ακόλουθα:
Ο ΟΑΥ θα συμβληθεί μεν με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) όμως θα είναι συμβεβλημένος με κάθε Προσωπικό Ιατρό (ΠΙ) που θα εργάζεται σε κάθε κέντρο υγείας ξεχωριστά, ο οποίος θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη λίστα ασθενών.
-Όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ Προσωπικοί Ιατροί σε κάθε πόλη (του κρατικού και ιδιωτικού τομέα) θα παρέχουν υπηρεσίες εφημερίας και θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ επιπρόσθετα. Σε περίπτωση που ο ΠΙ δεν θα μπορεί να παράσχει υπηρεσίες εφημερίας, οφείλει να βρίσκει συμβεβλημένο ΠΙ ο οποίος θα τον αντικαθιστά κατά την εφημερία και θα ενημερώνει τον ΟΑΥ ανάλογα.
-Γίνονται πάντως σκέψεις ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ, κανονικό ωράριο λειτουργίας των ιατρείων των Προσωπικών Ιατρών (Family doctors) καθορίζεται από τις 7:00-18:00. Από τις 18:00-24:00 οι ασθενείς θα επισκέπτονται το εφημερεύον ΚΠΦΥ. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 για επείγοντα περιστατικά θα επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων.

 

Οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία της απογευματινής βάρδιας
Για τη λειτουργία της απογευματινής βάρδιας το Υπουργείο Υγείας θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:
-Όλοι οι ιατροί συμπεριλαμβανομένων των Ανώτερων Ιατρικών Λειτουργών που εργάζονται σε κέντρα υγείας, θα συμμετέχουν στην απογευματινή βάρδια.
-Όλοι οι ιατροί στα κέντρα υγείας συμπεριλαμβανομένων των Ανώτερων Ιατρικών Λειτουργών, οι οποίοι σήμερα εκτελούν και διοικητικά καθήκοντα, θα κληθούν να καταρτίσουν συγκεκριμένη λίστα ασθενών.
-Η απογευματινή βάρδια ορίζεται τις καθημερινές μέχρι τις 20:00 καθώς και Σάββατο πρωί από τις 8:00-13:00.
-Τα επτά κέντρα υγείας συμπλεγματοποιούνται/συγχωνεύονται με γειτονικά κέντρα υγείας που έχουν ένα ή δύο ιατρούς και έτσι όλοι οι ιατροί που εργάζονται στα αστικά κέντρα υγείας της Λευκωσίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν κάποιες απογευματινές βάρδιες τον μήνα και Σάββατο πρωί.
-Προκύπτει ανάγκη επιπλέον θέσεων γραφέων για κάλυψη της απογευματινής λειτουργίας.
-Όλοι οι ιατροί εκτός δύο, που είναι τοποθετημένοι στα 12 κέντρα υγείας της αστικής περιοχής Λευκωσίας, πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας για να συμβληθούν με τον ΟΑΥ

 
Τέσσερα απογεύματα τον μήνα για κάθε γιατρό
Με βάση τη στελέχωση κάθε κέντρου υγείας, οι ιατροί θα κληθούν να εργάζονται κατά μέσο όρο τέσσερα απογεύματα τον μήνα ως εξής:
1. Κέντρο Υγείας Στροβόλου. Αριθμός ιατρών 7, στον καθένα θα αναλογούν 3,6 απογεύματα το μήνα. Το κέντρο θα στελεχώνεται από 4 νοσηλευτές και 2 γραφείς.
2. Κέντρο Υγείας Λακατάμειας. Επτά ιατροί με αναλογία για τον καθένα 3,6 απογεύματα τον μήνα. Το κέντρο θα στελεχώνουν επίσης 8 νοσηλευτές και δύο γραφείς.
3. Το Κέντρο Υγείας Καϊμακλίου θα στελεχώνεται με πέντε ιατρούς. Στο κάθε γιατρό θα αναλογούν 4.6 απογεύματα τον μήνα. Πέντε νοσηλευτές θα στελεχώνουν το κέντρο και τρεις γραφείς.
4. Στα Εξωτερικά Ιατρεία της Έγκωμης θα υπάρχουν 7 ιατροί και αναλογούν 3,6 απογεύματα στον καθένα τον μήνα. Το κέντρο θα στελεχώνεται επίσης με 5 νοσηλευτές και τρεις γραφείς.
5. Παλαιό Νοσοκομείο. Θα εργοδοτούνται 7 ιατροί με 3,6 απογεύματα να αναλογούν στον καθένα τον μήνα. Το κέντρο θα στελεχώνεται ακόμη από 4 νοσηλευτές και 3 γραφείς.
6. Έξι ιατροί θα στελεχώνουν το Κέντρο Υγείας Αγλατζιάς. Αναλογούν 4 απογεύματα σε κάθε ιατρό και το Κέντρο θα στελεχώνεται επίσης από 3 νοσηλευτές.
7. Στο Κέντρο Υγείας Λατσιών θα εργάζονται 5 ιατροί με 4,6 απογεύματα τον μήνα να αναλογούν στον καθένα. Πέντε νοσηλευτές επίσης θα εργοδοτούνται εκεί και 1 γραφέας.
Να σημειωθεί ότι και στα επτά κέντρα θα υπάρχει ένας κλητήρας και καθαρίστριες (1 στον Στρόβολο, 2 στη Λακατάμεια, 1 στην Αγλαντζιά, 2 στο Καϊμακλί, 1 στα Λατσιά, 1 στην Έγκωμη και 3 στο Παλαιό Νοσοκομείο).

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy