«Κερδισμένος» της τηλεμαχίας ο Μακρόν

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού. Οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν την Κυριακή στις κάλπες, επιδίωξαν στο τελευταίο debate να επηρεάσουν μαζικά τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ξιφουλκώντας ο ένας εναντίον του άλλου και φροντίζοντας παράλληλα ο καθένας για λογαριασμό του να μη δεχτεί τη «χαριστική βολή».

Καθισμένοι ο ένας απέναντι στον άλλον και οι δυο υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο εμφανίστηκαν επιθετικοί στα πρώτα τους σχόλια:

«Η πολιτική επιλογή που θα πρέπει να κάνουν οι Γάλλοι είναι σαφής: ο κ. Μακρόν είναι ο υποψήφιος της άγριας παγκοσμιοποίησης, της επισφάλειας, της κοινωνικής βίας, του πολέμου εναντίον όλων, της οικονομικής λεηλασίας κυρίως των μεγάλων μας επιχειρήσεων, του διαμελισμού της Γαλλίας από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, του κοινοτισμού και όλων αυτών που προωθούσε ο Ολάντ, ο οποίος είναι στο τιμόνι» τόνισε η Μαρίν Λεπέν.

«Αποδείξατε οτι δεν είστε η υποψήφια της ουσίας, της θέλησης για ένα δημοκρατικό, ισορροπημένο και ανοικτό debate. Είστε η κληρονόμος ενός ονόματος, ενός πολιτικού κόμματος, ενός συστήματος που ευημερούσε επί σειρά ετών λόγω της οργής του Γαλλικού λαού. Επί 40 χρόνια σε αυτήν την χώρα είχαμε κάποιον Λεπέν ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Μπροστά στην ηττοπάθεια εγώ κομίζω το πνεύμα της Γαλλικής κατάκτησης. Η Γαλλία πάντα πετυχαίνει παγκοσμίως, η γλώσσα της μιλιέται σε όλες τις ηπείρου… Αυτό δείχνει τη δύναμη, ακτινοβολεί παντού…» το πρώτο σχόλιο του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κεντρώος πολιτικός στη συνέχεια επεδίωξε να εμφανίσει την ακροδεξιά υποψήφια σαν ένα άδειο κέλυφος», που δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την οργή των ψηφοφόρων:

«Μιλάτε συνεχώς για το παρελθόν, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε τίποτε να προτείνετε… Παίζετε με τον θυμό των εργατών… Εγώ αντιμετωπίζω τους Γάλλους ως ενήλικες, δεν τους λέω ψέματα».

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου με τη σειρά της απέρριψε τις οικονομικές προτάσεις του Μακρόν με σκληρή κριτική και θύμωσε όταν αυτός άφησε να εννοηθεί ότι δεν καταλαβαίνει πώς δουλεύει η οικονομία:

«Εγώ δεν κρύφτηκα σε ένα δωμάτιο με τα συνδικάτα, αλλά πήγα να δώ τους εργάτες… Μη μου μιλάτε σαν δάσκαλος στον μαθητή του» είπε.

Μακρόν και Λεπέν «κονταροχτυπήθηκαν» για την τρομοκρατία και την ασφάλεια

Η Λεπέν επιτέθηκε στον Μακρόν όταν αυτός είπε ότι δεν μπορεί να εφεύρει νέες μεθόδους καταπολέμησης της τρομοκρατίας μέσα σε μια νύχτα για να λάβει την απάντηση ότι «χοροπηδάει σαν κατσίκι» σε κάθε ευκαιρία που δίνουν οι τρομοκράτες, προκειμένου να προτείνει νέα μέτρα.

Θυμωμένη η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου κατηγόρησε τον αντίπαλο της ότι «έχει παραδοθεί στον ισλαμικό φονταμενταλισμό» και πρότεινε ως μέτρα ασφαλείας: περισσότερες καταδίκες, 40.000 επιπλέον θέσεις στις φυλακές, διμερείς συμφωνίες έτσι ώστε οι υπόδικοι ξένοι υπήκοοι να εκτίουν την ποινή τους στις χώρες τους.

Ο Μακρόν από την άλλη πλευρά του, την κατηγόρησε ότι έχει αντιταχθεί σε όλα τα μέτρα που προσπαθεί να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί εκτός των άλλων και το πρόβλημα με τους εξτρεμιστές Γάλλους υπηκόους, ο Κεντρώος υποψήφιος έσπευσε να τονίσει: «Αυτό που περιμένουν οι τρομοκράτες είναι να είμαστε εμείς διχασμένοι», κατηγορώντας την Λεπέν ότι παίζει το παιχνίδι τους.

«Ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ως ο υπεύθυνος για την ασφάλεια, θα είμαι ασυμβίβαστος και θα τεθώ επικεφαλής του αγώνα σε όλα τα επίπεδα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας», τόνισε απευθυνόμενος στην αντίπαλο του.

Η ακροδεξιά πολιτικός από την πλευρά της προτείνει μια σειρά μέτρων για να αποφευχθεί μια νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία και μεταξύ άλλων ζήτησε την απέλαση όλων των ξένων υπηκόων που έχουν φάκελο στην αστυνομία και την ανάκληση της Γαλλικής υπηκοότητας υπόπτων που έχουν διπλό διαβατήριο. «Εσείς κάθεστε και περιμένετε να γίνει μια επίθεση», είπε στον Μακρόν.

Με την κατάσταση αρκετές φορές να ξεφεύγει από τον έλεγχο των δυο δημοσιογράφων, οι δυο υποψήφιοι αντήλλαξαν χαρακτηρισμούς με τον Μακρόν να αποκαλεί τον Λεπέν «κληρονόμο του πατέρα της» και την Λεπέν να χαρακτηρίζει τον Μακρόν «Ολάντ ο νεώτερος».

Στη συνέχεια το debate απασχόλησε η Ευρώπη και το ευρώ

Η Λεπέν έσπευσε να πει ότι υπό την προεδρία της, η Ευρώπη θα ξαναγίνει μια ένωση κυρίαρχων χωρών που θα έχουν τον έλεγχο των συνόρων τους, τον έλεγχο στην κατάρτιση νομοσχεδίων, τον έλεγχο της οικονομίας και των νομισμάτων τους.

Μάλιστα, υποσχέθηκε να διεξάγει τον Σεπτέμβριο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι θα ρωτήσει τον Γαλλικό λαό εάν θέλει να γίνει διαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Γαλλίας στην Ε.Ε.

«Θέλετε να μας βγάλετε από το ευρώ ή όχι;» την ρώτησε ο Μακρόν και ο ίδιος αναρωτήθηκε πότε θα γίνει το δημοψήφισμα για το Frexit «σε έξι μήνες όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, ή σε 18 μήνες;».

«Δεν θέλω να δημιουργήσω χάος… Εάν γίνει σε 10 μήνες, θα γίνει σε 10 μήνες», απάντησε η Λεπέν και έφερε πάλι ως παράδειγμα την Βρετανία υποστηρίζοντας ότι η οικονομία εκεί αποδίδει καλύτερα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

«Το ευρώ» τόνισε, «είναι το νόμισμα των τραπεζών, δεν είναι το νόμισμα του λαού. Το φράγκο είναι το νόμισμα του λαού».

«Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα», σημαίνει ότι «το φράγκο θα χάσει μέσα σε μια νύχτα το 20% της αξίας του» απάντησε ο Μακρόν και υπογράμμισε πως η Γαλλία δεν είναι μια «κλειστή» χώρα, αλλά ανήκει στην Ευρώπη και ο ίδιος δεν θέλει να χάσει ο Γάλλος την αγοραστική του δύναμη, την ανταγωνιστικότητα και την θέση που κατέχει η χώρα του παγκοσμίως με μια έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Στο σημείο αυτό η Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είναι «υπηρέτης της Άνγκελα Μέρκελ» και υποστήριξε με νόημα: «H Γαλλία θα κυβερνηθεί από μια γυναίκα: είτε θα είμαι εγώ είτε η κυρία Μέρκελ» .

Αντικρούοντας τις κατηγορίες, ο Μακρόν είπε: «Τι γελοία πρόταση!» υποστηρίζοντας με τη σειρά του ότι θέλει μια διαφορετική Ευρώπη «που θα προστατεύει τους πολίτες της».

Επιθετικές και οι τελευταίες κουβέντες τους

Η Λεπέν υποστήριξε ότι η Γαλλία που υπερασπίζεται ο Μακρόν δεν είναι η Γαλλία αλλά μια αγορά. Η δική της Γαλλία είναι ένα έθνος, ένας λαός, μια κουλτούρα. Η Γαλλία είναι σε χαώδη κατάσταση -υποστήριξε- προσθέτοντας πως ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η τάξη.

Είχε δυο λεπτά για να πει την άποψη της -απάντησε ο Μακρόν- και το μόνο που μπόρεσε να κάνει είναι να προσβάλει τον αντίπαλο της.

«Η ατζέντα της βασίζεται στον φόβο και τα ψέματα. Αυτά καθοδηγούσαν και τον πατέρα της.

Αυτός όμως θέλει πραγματική αλλαγή», κατέληξε ο Μακρόν με την Λεπέν να χαμογελάει απέναντι του ειρωνικά και να προσπαθεί να έχει τον τελευταίο λόγο ακόμα και όταν οι δυο παρουσιαστές έκαναν την αποφώνηση.

«Δημιούργημα του Ολάντ», χαρακτήρισε τον Μακρόν η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου λίγο πριν οι δύο υποψήφιοι βρεθούν εκτός αέρα για να λάβει την τελική απάντηση: «Εμπρός κ. Λεπέν συνεχίστε με το ριάλιτι σόου σας…».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy