Κερύνεια, Λάπηθος και Καραβάς επιδίδουν ψήφισμα σε πρεσβείες

Οι εκτοπισμένοι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ενωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, ο Ομιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και τα Προσφυγικά Σωματεία Επαρχίας Κερύνειας “Η Λάπηθος” και “ο Καραβάς”, με αφορμή σήμερα της θλιβερής επετείου της κατάληψης της Πόλης της Κερύνειας από τον Τουρκικό στρατό και με αφορμή την συμπλήρωση 42 χρόνων από το βίαιο εκτοπισμό τους σήμερα επέδωσαν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Πρεσβεία της Ελλάδας και στην Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας. Θα επιδώσουν επίσης το ψήφισμα στις πρεσβείες της Κίνας και των ΗΠΑ.

Στο ψήφισμα τους, τονίζουν για πολλοστή φορά ότι ως οι νόµιµοι κάτοικοι της Επαρχίας Κερύνειας δεν απεµπολούν µε κανένα τρόπο το αναφαίρετο δικαίωµα της επιστροφής και πως εργαστούν µε κάθε τρόπο και µέσο ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή στην Επαρχία τους στα σπίτια και τις περιουσίες τους, σε συνθήκες πραγµατικής ελευθερίας, ασφάλειας, νομιμότητας, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.

Καταδικάζουµε, αναφέρεται στο ψήφισμα, το προδοτικό πραξικόπηµα και τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσµα τραγικές συνέπειες και την κατοχή ολόκληρης της Επαρχίας µας και του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δηµοκρατίας από την Τουρκία.

“Αποτίουµε φόρο τιµής στους ήρωες µας, που έπεσαν αγωνιζόµενοι στα πεδία των µαχών τον πικρό εκείνο Ιούλη, προασπιζόµενοι την Ελευθερία της πατρίδας µας. Τιµούµε τους αγνοούµενους που δηµιούργησε η βάρβαρη Τουρκική εισβολή, µε αποτέλεσµα κάποιοι να κηδεύονται δεκαετίες µετά την δολοφονία τους, ενώ των περισσότερων η τύχη αγνοείται µέχρι σήµερα. Αναλογιζόµενοι το δικό µας χρέος, δηλώνουµε πως, θα συνεχίσουµε τη συλλογική και αποτελεσµατική δράση και τον αγώνα µας ενάντια στην κατοχή µέχρι τη δικαίωση των προσδοκιών του Προσφυγικού κόσµου”, προστίθεται.

Διακηρύττουµε, σημειώνεται, την αποφασιστικότητά µας να ενισχύουµε µε κάθε τρόπο την υλοποίηση του στόχου για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες µας.

Διεκδικούµε, τονίζεται στο ψήφισμα, µια δίκαιη και διαχρονικά βιώσιµη λύση, που θα περιέχει όλα τα στοιχεία ώστε να µπορέσει να αντέξει στο µέλλον, µια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύµατα, τους εποίκους και τα επεµβατικά δικαιώµατα της Τουρκίας, να διασφαλίζει το δικαίωµα επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες µας σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας, µονιµότητας και αξιοπρέπειας, να βασίζεται στα ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών, να ακολουθεί πιστά το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτηµένο και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώµατα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων σε ολόκληρο το νησί.

Επίσης, να προνοεί την πλήρη διαλεύκανση της τύχης όλων ανεξαιρέτως των αγνοουµένων, να εγγυάται την ασφάλεια, ειρήνη και ευηµερία για όλους τους νόμιμους Ευρωπαίους κατοίκους της Κυπριακής Δηµοκρατίας.

Παρακολουθούµε, σημειώνεται στο ψήφισμα, µε συγκρατημένη αισιοδοξία και μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις των συνοµιλιών και είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε ανάλογα όπως καθηκόντως επιβάλλεται έναντι στον προσφυγικό, κόσμο στο μέλλον της νέας γενιάς και της πατρίδας μας.

“Τα νέα δεδοµένα όπως αυτά διαµορφώνονται, ιδιαίτερα με την συνεχή αδιάλλακτη και υπεροπτική πολιτική της Τουρκίας έναντι όλων των κανόνων δικαίου, την εξαιρετικά σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση, τις επιθέσεις του ισλαμικού κράτους στην περιοχή μας και την τεράστια σημασίας για εμάς, πρακτικής αξιοποίησης της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, επιβάλλουν ύψιστη εγρήγορση και σωστούς χειρισμούς. Πιστεύουµε ότι η σωστή διαχείριση από πλευράς μας των πιο πάνω θεμάτων θα επηρεάσει άμεσα και καθοριστικά την πορεία για απαλλαγή από την Τουρκική κατοχή και την επιστροφή στην αγαπημένη μας επαρχία”, καταλήγει το ψήφισμα.

Προέχει η επίτευξη πρακτικού αποτελέσματος στην προώθηση των θεμάτων αρχής του Κυπριακού είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

Προέχει η προσπάθεια για συνεννόηση και συνεργασία σε πρακτικό αποτέλεσμα στην προώθηση των θεμάτων αρχής του Κυπριακού ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης μετά την συνάντηση με τους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες της επαρχίας Κερύνειας κατά την οποία παρέλαβε το ψήφισμα που ενέκριναν την Παρασκευή στην αντικατοχική εκδήλωση.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία των κατεχομένων δήμων της Επαρχίας Κερύνειας, με την Ένωση Κοινοτήτων της Επαρχίας Κερύνειας και τα οργανωμένα σύνολα της Επαρχίας, ο Όμιλος Γυναικών Κερύνειας και τα προσφυγικά σωματεία “Η Λάπηθος” και “Ο Καραβάς” είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Βουλής κατά την οποία επιδόθηκε το ψήφισμα που εκδόθηκε στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας την περασμένη Παρασκευή, στην αντικατοχική εκδήλωση.

Πρόσθεσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στο εθνικό θέμα και άλλα θέματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο.

Περαιτέρω ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και εξέφρασε την προσδοκία ότι στο μέλλον θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία για προώθηση των προσφυγικών θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι παρέλαβε το ψήφισμα το οποίο θα μελετήσει και θα απαντήσει γραπτώς.

Σημείωσε περαιτέρω ότι “αυτό που προέχει για εμάς, δεν είναι να γνωρίσουμε σήμερα το Κυπριακό, ή τις παραμέτρους του, ή τα προβλήματα των προσφύγων, αλλά η προσπάθεια, η συνεννόηση και η συνεργασία για ένα πρακτικό αποτέλεσμα προώθησης των θεμάτων αρχής του Κυπριακού, ώστε να καταλήξουμε σε μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος”.

ΚΥΠΕ