Κι άλλο ναυάγιο με 300 πρόσφυγες ανοικτά της Ιταλίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια από έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ένα πλοιάριο στο οποίο επιβαίνουν περισσότεροι από 300 μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

“Ο ΔΟΜ στη Ρώμη μόλις έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα πλοίο που βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Υπάρχουν τρία πλοία. Ο άνθρωπος που έκανε την έκκληση δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιβαίνουν στο πλοίο του, το οποίο βυθίζεται”, πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανέφερε ότι είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή θέση της ΕΕ ατά των δουλεμπόρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησε τηλεφωνικά το όλο θέμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας ότι “οι δουλέμποροι πρέπει να κριθούν από την δικαιοσύνη, και γι`αυτό, η Ιταλία έχει καταφέρει να συλλάβει, έως τώρα, 976 υπεύθυνους του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου”.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της τελευταίας αυτής τραγωδίας της μετανάστευσης, ο πρώτος διασωθείς που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κατάνης, δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό που βυθίστηκε βόρεια της Λιβύης, κατά την εκτίμησή του ανέρχονταν σε 950. Οι αρχικές εκτιμήσεις και μαρτυρίες αναφέρονταν σε 750 επιβαίνοντες.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti μετέφερε στην Μάλτα τις σορούς 24 θυμάτων του ναυαγίου. Πριν από λίγο σάλπαρε με προορισμό την Κατάνη της Σικελίας, όπου πρόκειται να αποβιβασθούν, σε λίγες ώρες, οι 27 από τους 28 διασωθέντες .

* Φωτογραφία από το ναυάγιο στη Ρόδο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy