Κύμα φυγής από το Μπουρούντι

Σχεδόν 40.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από το Μπουρούντι στη γειτονική Ρουάντα, την Ταζανία και το Κονγκό τον περασμένο μήνα εν μέσω διαδηλώσεων εναντίον της προσπάθειας για τρίτη θητεία του Προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα, ανάφερε ο ΟΗΕ, την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σύνολο 16 ανθρώπων τραυματίστηκαν στη διάρκιεα διαδηλώσεων σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της αφρικανικής χώρας.

Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα οι διαδηλώσεις έχουν βυθίσει το αφρικανικό κράτος στη χειρότερη του κρίση από το τέλος του εμφύλιου πολέμου το 2005.

Ομάδες πολιτών λένε ότι έχουν σκοτωθεί περίπου δώδεκα άνθρωποι.  Σύμφωνα με την αστυνομία ο απολογισμός νεκρών είναι οι μισοί.

Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι το Σύνταγμα του Μπουρούντι και η ειρηνευτική συμφωνία στο τέλος του εμφύλιου πολέμου προβλέπουν τον περιορισμό των θητειών στην προεδρία σε δύο.

Αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μπουρούντι άνοιξε το δρόμο αυτή την εβδομάδα για τη διεκδίκηση εκ μέρους του υφιστάμενου Προέδρου του ύπατου αξιώματος και πάλι τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι η πρώτη θητεία του δεν μετράει αφού είχε εκλεγεί από τη Βουλή και όχι μέσω της ψήφου των πολιτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy