Κίνδυνος έξαρσης της ιλαράς

Τρία περιστατικά στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο

Υπαρκτός ο κίνδυνος έξαρσης της ιλαράς και στη χώρα μας προειδοποιεί η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αναφέροντας ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν τρία περιστατικά «με καλή έκβαση, για τα οποία φαίνεται ότι η εστία μετάδοσης βρισκόταν στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας «αν και η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά υψηλή, ο κίνδυνος εμφάνισης ιλαράς ελλοχεύει και είναι υπαρκτός, γι’ αυτό προτρέπονται οι γονείς, που δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους στην κατάλληλη ηλικία, να το πράξουν το συντομότερο». Ως προς το θέμα πιθανού κινδύνου από ταξίδι σε περιοχές χωρών που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία, υπενθυμίζεται η σημαντικότητα της κάλυψης με τις δύο δόσεις του εμβολίου, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Η πρώτη δόση του εμβολίου χορηγείται στην ηλικία των 13-15 μηνών και η δεύτερη στην ηλικία των 4-5 ετών (σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ο εμβολιασμός μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 6 μηνών και η δεύτερη δόση να δοθεί ένα μήνα μετά την πρώτη). Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κατά την περίοδο 2016-17 καταγράφηκαν στην Ευρώπη πάνω από 19.000 περιστατικά ιλαράς και 46 θάνατοι. Τα πιο πολλά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (9,728) με 35 θανάτους και στην Ιταλία (4,775) με 4 θανάτους. Η ιλαρά είναι μια ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και τον θάνατο, κυρίως σε μικρές ηλικίες αλλά και σε νεαρούς ενήλικες.

Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Ο χρόνος επώασης (ο χρόνος δηλαδή από τη μετάδοση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων) είναι 10-12 ημέρες, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες (7-18 ημέρες). Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με πιθανότητα προσβολής έως και 90% των επίνοσων ατόμων (δηλαδή ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί είτε φυσικά είτε με εμβολιασμό), τα οποία έρχονται σε επαφή με ασθενή.

Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την εκδήλωση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 3-4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο ιός του εμβολίου δεν αποδείχθηκε να είναι μεταδοτικός, ενώ το ίδιο το εμβόλιο προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή προστασία (95% σε εμβολιασμένους με δύο δόσεις).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy