Κίνδυνος για λουκέτο σε γυναικολογικές – μαιευτικές κλινικές

Ψάχνουν μαίες και μαίες δεν βρίσκουν οι κλινικάρχες

Διατάγματα για κλείσιμο μαιευτικών γυναικολογικών κλινικών άρχισε να μοιράζει το Υπουργείο Υγείας.

Οι συνεχείς παρατάσεις που δίνει η Βουλή στην αναστολή εφαρμογής της πρόνοιας του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου που αφορά τη στελέχωση των μαιευτικών γυναικολογικών κλινικών του ιδιωτικού τομέα με συγκεκριμένο αριθμό μαιών/μαιευτών έχει λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή κάποιες κλινικές λειτουργούν παράνομα, αφού δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό μαιών, όπως προνοεί η νομοθεσία.

Οι κλινικάρχες από την άλλη ισχυρίζονται ότι ψάχνουν μαίες στην εγχώρια αγορά, αλλά δεν βρίσκουν. Ζητούν ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον αριθμό των διαθέσιμων μαιών (αυτών που θα αποφοιτήσουν) τον Ιούνιο, ωστόσο δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει αυτά τα στοιχεία.

Η Γυναικολογική Μαιευτική Εταιρεία έστειλε στο μεταξύ επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας από τον Δεκέμβριο προειδοποιώντας για το πρόβλημα που θα προκύψει, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, η οποία έχει προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες. Η τελευταία αναστολή που δόθηκε από τη Βουλή έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι κλινικές ήταν υποχρεωμένες να εντοπίσουν και να εργοδοτήσουν μαίες ώστε η λειτουργία των κλινικών τους να είναι συμβατή με το νόμο.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, Αφροδίτη Ελισσαίου, «οι γυναικολόγοι δεν αρνούνται να εργοδοτήσουν τον αριθμό μαιών που απαιτεί η νομοθεσία, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες μαίες για να εργοδοτηθούν με αποτέλεσμα να έχει λήξει η αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας και οι κλινικές να έχουν αρχίσει να λαμβάνουν την ειδοποίηση από το Υπουργείο Υγείας για αναστολή της λειτουργίας τους».

Ζητήσαμε, πρόσθεσε, επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας να μας δοθεί ο αριθμός των διαθέσιμων μαιών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό. Στην Κύπρο λειτουργούν συνολικά 28 μαιευτικές κλινικές οι οποίες για να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας θα πρέπει να εργοδοτούν 4-5 μαίες (μια σε κάθε βάρδια).

Για το θέμα, όπως όλα δείχνουν, και πάλι θα κληθεί να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας όπου το Υπουργείο Υγείας θα κληθεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον διαθέσιμο αριθμό μαιών.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy