Κοινές προκλήσεις αντιμετωπίζουν Ιταλία και Ελλάδα

«Ελλάδα και Ιταλία, ως χώρες της ΕΕ, της ευρωζώνης, ως χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται απέναντι σε κοινές προκλήσεις», τόνισε στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην οικονομική και στην προσφυγική κρίση και σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών, όπως και όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, «είναι κρίσιμο μέγεθος για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης”.
Σημείωσε επίσης ότι η Αθήνα προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ιταλία σε σειρά από τομείς, όπως είναι η ενέργεια, η οικονομία, οι επενδύσεις και ο πολιτισμός, τονίζοντας ότι ακριβώς αυτό, ο πολιτισμός είναι «το ισχυρό όπλο» των δύο χωρών και επισημαίνοντας την κοινή ιστορική πορεία των δύο χωρών στο βάθος του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ματαρέλα συμφώνησε ότι τόσο η κοινή μακρά ιστορία όσο και οι κοινές προκλήσεις ενώνουν την Ελλάδα και την Ιταλία. Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι έπληξε με σφοδρότητα την Ελλάδα και την Ιταλία, και δημιούργησε σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση στην δίνη της οποίας Ελλάδα και Ιταλία βρέθηκαν πολύ περισσότερο λόγω και της γεωγραφικής τους θέσης.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον της υποδοχής και φιλοξενίας ως ένδειξης πολιτισμού, και παρέχουν βοήθεια σε χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη ωστόσο, πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

Τέλος, ο Σ. Ματαρέλα διαπίστωσε ότι Ελλάδα και Ιταλία, έχοντας ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε πολλά επίπεδα, οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό και πολιτικό, είναι δύο χώρες με κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy