Κοινή ανακοίνωση για συνέχιση των συνομιλιών από 9 οργανώσεις στα κατεχόμενα

Σφοδρή αντίθεση στη συνέχιση του στάτους κβο που δημιουργήθηκε με τον διαχωρισμό και το αίτημα να αρχίσει ξανά η διαδικασία των συνομιλιών, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση στα κατεχόμενα εννιά συντεχνίες και οργανώσεις, μεταξύ αυτών οι δάσκαλοι (KTÖS), οι καθηγητές (KTOEÖS), οι συντεχνίες εργαζομένων KTAMS, DEV-İŞ, KOOP-SEN, GÜÇ-SEN, ÇAĞ-SEN, οι συντεχνίες των εργαζομένων στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου DAÜ-SEN και, DAÜ-BİR-SEN.
 
Μιλώντας εκ μέρους όλων ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ανέγνωσε την κοινή δήλωση με την οποία ζητούν να τερματιστούν οι δηλώσεις που περιέχουν σοβινιστικό, ρατσιστικό και διαχωριστικό περιεχόμενο, να εφαρμοστούν τα ΜΟΕ που θα βοηθήσουν στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και για να αρθεί το υφιστάμενο διαχωριστικό καθεστώς «πρέπει να αρχίσει ξανά η διαδικασία των συνομιλιών για ένα αποτέλεσμα που θα δίδει προτεραιότητα στο όφελος των Κυπρίων». Προκρίνουν την διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και κυρίως της Δερύνειας και του Απλικίου – Ζώδιας.
 
Καμία από τις πλευρές που συμμετείχαν στην τελευταία Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία δεν έχει ακόμη κάνει δήλωση που να διαφωτίζει την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που υπήρξαν και θεωρούν δηλώσεις όπως «οι παράμετροι των ΗΕ έχουν καταργηθεί, οι συνομιλίες κατέρρευσαν» δεν αποτελούν παρά πολιτικές σπέκουλες και σενάρια. «Εδώ το κύριο καθήκον ανήκει στα ΗΕ. Τα επίσημα όργανα των ΗΕ θα πρέπει να δώσουν σωστή πληροφόρηση στις κοινότητες των Κυπρίων κυρίως στο θέμα των προβλημάτων που υπήρξαν».
 
Πρέπει και οι δύο ηγέτες να ενημερώσουν σωστά τις κοινότητες τους, αναφέρεται στην κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Ελτζίλ και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών δεν είναι παρά χάσιμο χρόνου στην προσπάθεια για να κερδίσουν οι πλευρές πολιτικά πλεονεκτήματα και να απογοητεύσουν τα μέρη που θέλουν την επανένωση της Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy