«Λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει μελλοντικά έργα στην ενέργεια»

Το Ισραήλ έχει έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τα μέγιστα τον ρυθμό ανάπτυξης μελλοντικών έργων στον τομέα της ενέργειας, τα οποία θα προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αναφέρεται στην κοινή δήλωση που απηύθυναν μετά τη συνάντησή τους, χθες Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

«Στο πλαίσιο της εξερεύνησης και της ανάπτυξης ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο ηγέτες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκόλυνε τα μέγιστα το ρυθμό της ανάπτυξης μελλοντικών έργων που θα προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως επίσης θα ενίσχυε κατά πολύ τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, το Ισραήλ έχει έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος αυτού» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα συνεκμετάλλευσης αναφορικά με τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Yishai και κατέληξαν στο ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 οι δύο Υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν αυτές τις συζητήσεις.

Κατά τη συνάντησή τους, στην Ιερουσαλήμ, οι δύο ηγέτες τόνισαν εξάλλου τη σημασία του τριμερούς πλαισίου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, σε μια συνάντηση που θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα μέρη στη Συνάντηση της Λευκωσίας, στις 28 Ιανουαρίου, 2016.

Επίσης, Βενιαμίν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης είχαν συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που, όπως αναφέρεται, αντανακλούν τις στενές και πολύ σημαντικές σχέσεις που απολαμβάνουν οι δύο χώρες

Στη διάρκεια των συζητήσεων, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τα κοινά συμφέροντα τους για περιφερειακή σταθερότητα και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πηγές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους και για τη συνεργασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, ενώ οι δύο ηγέτες ενθάρρυναν τις ομάδες τους να ολοκληρώσουν αυτές τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy