Κοινό μήνυμα Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικών για την Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού

Το δικό τους κοινό μήνυμα: «Ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς, κτίζουμε μια κοινωνία με προοπτική την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο του τόπου μας», έστειλαν από κοινού σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, μέλη της Διεθνούς των Εκπαιδευτικών, της Κύπρου, ΠΟΕΔ, KTOEÖS, ΟΛΤΕΚ, KTÖS και DAÜSEN, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Εκπαιδευτικού που γιορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανώσεων, οι Κύπριοι Εκπαιδευτικοί “δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για την προστασία και τη διασφάλιση της δωρεάν, ποιοτικής, ισότιμης, δημοκρατικής και επιστημονικού χαρακτήρα δημόσιας εκπαίδευσης για όλους, με σεβασμό στην ισονομία και στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογραμμίζουμε την απαρέγκλιτη θέση μας πως η Εκπαίδευση δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν και δεν μπορεί να παρέχεται έναντι κέρδους”.

Εκφράζουν έντονη πεποίθηση πως ο προϋπολογισμός για την Παιδεία πρέπει να αυξηθεί και όλα τα μέτρα λιτότητας που λήφθηκαν με πρόφαση της εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών πρέπει να αποσυρθούν, καθώς, όπως δηλώνεται από κοινωνικούς φορείς και πολιτικούς φορείς, η έξοδος από την οικονομική ύφεση θα επιτευχθεί μέσα από την Παιδεία. “Η κοινωνική θέση και το κύρος των εκπαιδευτικών πρέπει να αναβαθμιστούν και να διασφαλιστούν οι κατάλληλες εργασιακές συνθήκες. Το εκπαιδευτικό έργο πρέπει να τύχει της δέουσας εκτίμησης, αναγνώρισης και σεβασμού από την κοινωνία και τις αρχές”.

Ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της ειρήνης για την ευημερία των δύο κοινοτήτων, την επιθυμία τους για απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του νησιού και την προσήλωσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες. “Ρόλος μας είναι η καλλιέργεια των αξιών του σεβασμού και της ενσυναίσθησης. Ως εκπαιδευτικοί προσδοκούμε σε ένα ειρηνικό και ελεύθερο μέλλον και θα εργαστούμε για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον τόπο μας”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανέγνωσαν εκπρόσωποι των οργανώσεων σε κοινή συνέντευξη Τύπου, φέτος τα μέλη της Εκπαιδευτικής Διεθνούς κινητοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να υπογραμμίσουν τη σημασία της ενίσχυσης του Εκπαιδευτικού στην προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης και το κτίσιμο μιας κοινωνίας για όλους σε γερά θεμέλια.

“Τον Σεπτέμβρη του 2015 τα Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν την νέα ατζέντα για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Εκπαιδευτικής Διεθνούς και των Οργανώσεων μελών της των τελευταίων δυόμισι χρόνων, οι πρόνοιες για παροχή ενταξιακής και ποιοτικά ισότιμης εκπαίδευσης για όλους καθώς και για δια τη βίου μάθηση όλων των πολιτών έχουν συμπεριληφθεί στους 17 Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης, οι οποίοι και θα οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα 15 χρόνια”.

Επιπλέον, η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα, στη συνάντησή της στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, στο Incheon της Νότιας Κορέας, τον περασμένο Μάη, συμφώνησε πως οι εκπαιδευτικοί που ενισχύονται από την Πολιτεία, οι προσοντούχοι και καλά καταρτισμένοι, που τυγχάνουν υποστήριξης και έχουν κίνητρα στην εργασία τους, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη μέσα από την προσφορά υψηλού επιπέδου ποιοτικής εκπαίδευσης, προστίθεται. Αυτή η δέσμευση πρέπει να αντανακλάται μέσα από τη νομοθεσία των κρατών-μελών και να μεταφράζεται σε δράση τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών προϋποθέτει μεταξύ άλλων την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, την επαρκή χρηματοδότηση της εργασίας τους, ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον, εμπιστοσύνη, επαγγελματική αυτονομία, ακαδημαϊκή ελευθερία, υψηλής ποιότητας αρχική κατάρτιση και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη”. Όταν οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εργαστούν μέσα σε ανασφαλείς και δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, όταν πιέζονται σε καθεστώς αυστηρής τυποποίησης, όταν δεν έχουν την ελευθερία να ασκήσουν το επάγγελμά τους όπως αυτοί γνωρίζουν καλά και όταν η κοινωνία μειώνει το κύρος τους, τότε η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και η συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει απλώς μια σημαντική πρόκληση χωρίς αποτέλεσμα, προστίθεται.

Είναι καιρός, καταλήγει η ανακοίνωση, οι Εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν για την καταξίωση του επαγγέλματός τους και να καλέσουν τις κυβερνήσεις να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του Εκπαιδευτικού, ώστε να μπορέσει να ενδυναμωθεί η συμβολή του στο κτίσιμο μιας γερά θεμελιωμένης κοινωνίας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy