Κοινό όραμα λύσης μοιράζονται ΔΗΣΥ-ΡΤΚ

Να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με το νέο Πρόεδρο του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε από πλευράς του πως είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για την λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας μετά την ωριαία συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα κεντρικά γραφεία του ΡΤΚ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι συζήτησαν για το μεγάλο όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας και εξέφρασε χαρά που για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε η κοινή στόχευση, “πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία που έχουμε, αντιμετωπίζοντας τα δικαιολογημένα αιτήματα αλλά και προσδοκίες του κυπριακού λαού να εργαστούμε, να συνεργαστούμε αλλά και να στηρίξουμε την νέα προσπάθεια Αναστασιάδη – Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού”.

Θέλησε, ανέφερε, να μοιραστεί με τους Ε/κ και τους Τ/κ, την εκτίμηση και την προσδοκία ότι “μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη και ενωμένη Κύπρο”. Μιλώντας στη συνέχεια στα αγγλικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα δουλέψουν σκληρά για να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, τους κινδύνους και τους φόβους σε ελπίδα και ευημερία. “Και ξέρουμε ότι μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε διαχωρισμένες χώρες και θα δουλέψουμε μαζί για την επανένωση της χώρας μας”, ήταν η δήλωσή του.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε για εποικοδομητική συνάντηση όσον αφορά την αντίληψη των δυσκολιών που υπάρχουν μπροστά μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεταφορά της συνολικής λύσης στο επίπεδο της κοινής γνώμης για να έχει τη στήριξη και των Τ/κ και των Ε/κ. “Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πιο σημαντική άποψη για να προετοιμάσεις το κλίμα για την λύση του Κυπριακού”. Είναι ξεκάθαρο πως εάν έχουμε τη στήριξη από μια μεγάλη πλειοψηφία των Τ/κ και των Ε/κ, συνέχισε, η βιωσιμότητα της λύσης θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη και ενισχυμένη.

Μιλώντας στη συνέχεια στα τουρκικά, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ ανέφερε ότι επαναβεβαίωσαν ως δύο μεγάλα κόμματα των δύο κοινοτήτων τη στήριξή τους στη λύση και συζήτησαν ορισμένα θέματα που μπορεί να είναι “ακανθώδη” και ανακοίνωσε ότι ως πρόεδροι θα παρευρεθούν στις συνεδρίες των αντίστοιχων συλλογικών οργάνων για να αναπτύξουν τις απόψεις τους. “Θεωρούμε ότι αυτό είναι σημαντικό για την επαναπροσέγγιση των δύο κομμάτων”.

Ερωτηθείς για τις απόψεις των δύο κομμάτων όσον αφορά τα “ακανθώδη θέματα” όπως και το ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε πως ακανθώδες μπορεί να θεωρηθεί και το ζήτημα των εγγυήσεων, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα όπως το περιουσιακό, προηγούμενες συμφωνίες σε ορισμένα ζητήματα όπως η διασταυρούμενη ψήφος και η εκ περιτροπής προεδρία, σαφώς “ευαίσθητα ζητήματα για την ε/κ πλευρά”. Όμως, εξήγησε, δεν τίθεται θέμα αυτοί να φτάσουν σε συμφωνία καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ούτε τίθεται θέμα να πάρουν τη θέση των διαπραγματευτών. “Καταθέσαμε τις ανησυχίες μας ως δύο κόμματα και τονίσαμε στο τέλος ότι πρέπει να δούμε ως σύνολο τη λύση στην οποία θα φτάσουμε”.

Για το θέμα των εγγυήσεων και δημοσιεύματα που φέρουν το ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας να συζητά με τη Βρετανία ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό και καίριο και για τις δύο κοινότητας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε λέγοντας ότι έχουν τις δικές τους απόψεις, αλλά “οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται εντός του πλαισίου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ”. Για δεκαετίες διαπραγματευόμασταν με δημόσιες δηλώσεις, βάζοντας κόκκινες γραμμές και τελικά μείναμε προσκολλημένοι στο υφιστάμενο στάτους κβο που δεν είναι αποδεκτό από κανένα, συμπλήρωσε λέγοντας ότι θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εμπιστευόμαστε τους δύο ηγέτες ότι θα βρουν μια λύση που θα στηρίζεται από την πλειοψηφία των Τ/κ και των Ε/κ, σημείωσε.

Σε επαναληπτική ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι “δεν θα υποκαταστήσουμε τους διαπραγματευτές και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων”. Θέλουμε να στηρίξουμε τους ηγέτες και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με το ΡΤΚ, είμαστε Κύπριοι, και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε την επανένωση πραγματικότητα, ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι οι δύο ηγέτες τους τελευταίους μήνες έχουν πάει μαζί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μήπως ήρθε και η ώρα των κομμάτων για κάτι τέτοιο, ο κ. Νεοφύτου απάντησε γελώντας “μήπως εννοείτενα καλέσω τον κ. Ταλάτ στην Αργάκα;” για να απαντήσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ “γιατί όχι;”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy